Het laatste formule 1 nieuws

2020, het jaar waarin topsporters zich tegen misstanden keerden

2020, het jaar waarin topsporters zich tegen misstanden keerden

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Virgil van Dijk (midden), voorafgaand aan het duel tussen Liverpool en Burnley. Virgil van Dijk, aanvoerder van het Nederlands elftal, had toenmalig bondscoach Ronald Koeman gebeld. De selectie wilde Veronica Inside (gemiddeld ruim 600.000 kijkers) boycotten. Vanwege een vermeend racistische opmerking aan tafel door vaste gast Johan Derksen. Koeman vroeg: ‘Je kan hem ook driedubbel terugkrijgen.’ Van Dijk zei: ‘Trainer, dit is zo belangrijk!’ Koeman: ‘Ga ervoor’.

Van Dijk en Memphis Depay, leiders van Oranje, hadden de actie bedacht. Hun management informeerde bij een marketeer met verstand van het (online) imago van spelers: zou het publiek zich tegen hén keren? Maar ook hier geen bezwaar: in deze tijd zou zo’n actie moeten kunnen. Dus kondigde Van Dijk op Twitter aan dat spelers van het Nederlands elftal zich niet meer door Veronica Inside zouden laten interviewen. „Dit is ver over de grens […] Enough is enough .”

De actie van de Oranje-selectie was kenmerkend voor de sportwereld van dit jaar. De ene na de andere beroemde sporter sprak zich uit tegen racisme en ongelijkheid. Hun geluid klonk harder en collectiever dan ooit. Ze konden, anders dan vroeger, rekenen op instemming van het grote publiek. De sporters namen zélf het initiatief, meestal buiten hun bonden om. Daarmee dwongen ze bonden en clubs tot zelfinzicht. Jarenlang trokken grote sportbonden hun handen af van alles wat róók naar politiek. Die koers bleek dit jaar onmogelijk vol te houden.

Daarom zoeken (inter)nationale sportbonden, soms worstelend, naar een nieuwe positie in het maatschappelijk debat. Misschien nog meer dan de coronacrisis kan dát van blijvende betekenis zijn voor de sport.

„Ik ga niet staan en doen alsof ik trots ben op een vlag van een land dat zwarte mensen en mensen van kleur onderdrukt.” Met die woorden legde quarterback Colin Kaepernick van San Francisco 49ers uit waarom hij op één knie was gaan zitten tijdens het Amerikaanse volkslied. Dat was in 2016. Kaepernick kwam daarna nooit meer aan het werk in de NFL, de hoogste footballdivisie. Oud-chef communicatie van de NFL, Joe Lockhart, schreef in een opinieartikel bij CNN dat teams „bang” waren om Kaepernick te contracteren: „Kaepernick aannemen was, […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina 2020, het jaar waarin topsporters zich tegen misstanden keerden