Het laatste formule 1 nieuws

24 uur van Daytona: Starttijd, uitzendschema, Nederlanders en meer

24 uur van Daytona: Starttijd, uitzendschema, Nederlanders en meer

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Wat is de Rolex 24 uur van Daytona?

De Rolex 24 uur van Daytona is een endurance-wedstrijd voor sportscars op de Daytona International Speedway. Waar de NASCAR-bolides 500 mijl rijden op de oval, wordt voor deze race ook het binnenterrein gebruikt. Direct na start-finish sturen de rijders linksaf het ‘infield’ op, om na een aantal lastige bochten terug te keren op de oval. Vervolgens rijden ze die helemaal rond, maar halverwege sturen ze er nog even af voor de snelle busstop-chicane. Zo bestaat het circuit dus uit hele krappe en technische bochten, maar ook uit lange stukken die volgas zijn en waar je met slipstreamen het verschil kunt maken.

De 24 uur van Daytona wordt gesponsord door Rolex, vandaar de naam. De winnaars van de wedstrijd krijgen allemaal een horloge van het fameuze merk. Maakt de race deel uit van een kampioenschap?

De 24 uur van Daytona hoort bij het IMSA Weathertech Sportscar Championship, de Amerikaanse tegenhanger van het FIA World Endurance Championship. In dit kampioenschap worden naast lange traditionele endurance-races, zoals de Rolex 24, 12 uur van Sebring en ‘Petit Le Mans’, ook kortere races op permanente en stratencircuits verreden. Deze mix zorgt voor een erg interessant kampioenschap waarbij teams en coureurs voor veel verschillende uitdagingen komen te staan. In welke klassen wordt er gereden?

Prototypes

De topklasse in de IMSA is de Daytona Prototype International (DPi). Hierin worden bestaande LMP2-chassis’ door fabrikanten van een upgrade voorzien en omgetoverd tot nog snellere bolides. Zo is de wagen van Acura oorspronkelijk een Oreca, stamt de Mazda van de Riley LMP2 af en is de Cadillac een sterk verbeterde Dallara. Dit concept zien we vanaf 2023 ook op Le Mans, want vanaf dat jaar mogen fabrikanten in zowel het WEC als de IMSA in de nieuwe LMDh-klasse een LMP2-bolide upgraden tot een hybride Hypercar. Audi, Porsche en Acura hebben al bevestigd dat ze hieraan mee gaan doen.

De LMP2 rijdt ook mee in deze Amerikaanse klassieker. Dat is eigenlijk dezelfde klasse als in het WEC en op Le Mans. Er zijn wel kleine verschillen. Zo moeten er bijvoorbeeld vier coureurs een wagen […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina 24 uur van Daytona: Starttijd, uitzendschema, Nederlanders en meer