Het laatste formule 1 nieuws

70 jaar televisie: het nieuwe tv-kijken

70 jaar televisie: het nieuwe tv-kijken

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De televisie in Nederland vierde afgelopen oktober haar zeventigjarig bestaan. Op 2 oktober 1951 werd de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending vanuit Bussum gerealiseerd. Online ontwikkelingen hebben de tv inmiddels drastisch veranderd. Kabelbedrijven voelen de druk van de streamingplatforms. En steeds meer omroepen laten het idee van lineair kijken langzamerhand los. Een terug- en vooruitblik.

Regisseur Erik de Vries mag vanaf 1948 experimentele tv-uitzendingen verzorgen voor Philips-medewerkers, notabelen en radiohandelaren in de directe omgeving van Eindhoven. Nerveuze artiesten repeteren in dezelfde gangen als waar de geleerden zich in hun studeerkamers hebben teruggetrokken. Hun make-up wordt zo sterk aangezet dat ze eruitzien als ‘gestorvenen aan geelzucht’, melden kranten in die tijd.

Philips heeft enorme haast. Kort voor de oorlog had het bedrijf in Europa zijn eerste volwassen tv-toestellen gedemonstreerd, maar door de Tweede Wereldoorlog moest de productie worden stopgezet. Het voortbestaan van het bedrijf hangt in sterke mate af van de verkoop van televisies.

Maar Nederland zit nog midden in de wederopbouw. Een groot deel van het land ligt in puin. De notoir zuinige premier Drees wil de bevolking niet aanzetten tot luxe aankopen. Daar komt nog bij dat de filmindustrie buitenspel dreigt te worden gezet. De afwachtende houding frustreert Philips in hoge mate. Topman Anton Philips nodigt de minister van Kunst en Wetenschappen bij hem thuis in Eindhoven uit, excuseert zich en richt zich korte tijd later live vanuit de experimentele Philips-studio met een vlammend betoog tot zijn gast. En de mededelingen uit Eindhoven worden met het jaar indringender: ‘Het bedrijf zal binnen tien jaar te gronde zijn als Philips in eigen land geen televisie maakt’.

Zelfs als de tv-toren in Lopik in aanbouw is, blijft er verzet tegen snelle introductie van televisie. Noodzakelijke investeringen, zoals voor de oprichting van nijverheidsscholen en voor de woningbouw, komen in het gedrang. Pas tijdens de ministerraad van 2 mei 1951 wordt besloten tot een tweejarig televisie-experiment.

Er moet nog wel een zoenoffer aan te pas komen voordat het kabinet zijn zegen aan het nieuwe medium geeft. Philips zou voor de vestiging van de TU Eindhoven verregaande toezeggingen hebben gedaan aan staatsecretaris Cals, zoals de som van een […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina 70 jaar televisie: het nieuwe tv-kijken