Het laatste formule 1 nieuws

Acht Formule 1-teams staan achter afschaffing windtunnels

Acht Formule 1-teams staan achter afschaffing windtunnels

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Acht Formule 1-teams staan achter het idee om het gebruik van de windtunnels vanaf 2026 flink in te dammen en daarna vanaf 2030 volledig aan banden te leggen. Het is momenteel niet duidelijk welke teams voor en tegen zijn.

De Formule 1 heeft sinds de overname van Liberty Media in 2017 een ware metamorfose ondergaan. Zo is er bijvoorbeeld dit seizoen een budgetlimiet ingevoerd, gaat er geëxperimenteerd worden met sprintraces, worden de reglementen vanaf 2022 volledig omgegooid en overweegt men om ook een salarislimiet voor coureurs in te voeren. Daarnaast zijn de knappe koppen achter de koningsklasse momenteel druk aan het kijken hoe ze de sport duurzamer en goedkoper kunnen maken.

Artikel gaat verder onder video

Een veelgenoemde oplossing is om het gebruik van windtunnels vanaf 2030 aan banden te gaan leggen. De FIA heeft daarom reeds maatregelen getroffen. Vanaf dit seizoen mogen de teams namelijk slechts gelimiteerd gebruik maken van de windtunnels. De hoeveelheid tijd die een team in de windtunnel mag spenderen, is afhankelijk van hun plek in het kampioenschap van het vorige jaar. Zo mag wereldkampioen Mercedes dit jaar 36 uur in de windtunnel doorbrengen, terwijl hekkensluiter Williams dit 45 uur mag doen. Twee teams zijn tegen

Volgens F1-Insider zijn acht van de tien teams momenteel voorstander van het verbieden van de windtunnels. Welke teams tegen zijn, is vooralsnog niet bekend. Het verbieden van de windtunnels is aan de ene kant een redelijk ingrijpende maatregel te noemen, omdat het de teams de mogelijkheid geeft om te zien welk effect een bepaalde aanpassing heeft. Anderzijds maken de teams vandaag de dag steeds meer gebruik van technologische simulaties, waardoor de windtunnel steeds minder essentieel wordt.

Het is overigens niet de bedoeling dat de ban van de ene op de andere dag geregeld wordt. Het idee is namelijk om het gebruik vanaf 2026 flink in te dammen, om het vervolgens vanaf 2030 volledig te gaan verbieden. Dit is niet alleen vanwege de hoge elektriciteitskosten, die in de miljoenen kunnen lopen, maar ook vanwege de hoge kosten die gemaakt worden tijdens de productie van de schaalmodellen die in de windtunnel geplaatst worden.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Acht Formule 1-teams staan achter afschaffing windtunnels