Het laatste formule 1 nieuws

Achter de schermen boekt Mariëtte Hamer wel degelijk vooruitgang, waarom duurt de formatie dan zo lang?

Achter de schermen boekt Mariëtte Hamer wel degelijk vooruitgang, waarom duurt de formatie dan zo lang?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Scholieren en dagjesmensen kijken naar Jesse Klaver (GroenLinks), na afloop van een gesprek met CDA-leider Wopke Hoekstra en informateur Mariëtte Hamer. Waarom duurt het allemaal zo lang, vragen ze zich inmiddels binnen en buiten het Binnenhof af. De verkiezingen lijken alweer een eeuw geleden en dan moet de echte formatie nog beginnen. Tweede informateur Mariëtte Hamer vroeg en kreeg vorige week meer tijd om haar opdracht af te maken. Achter de schermen boekt ze wel degelijk vooruitgang, zo zeggen betrokken. De week in drie bedrijven. 1. Herstelplan staat in de steigers

Het kan geen kwaad de opdracht aan Mariëtte Hamer er nog eens bij te pakken. Op 12 mei dienden Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) een motie in voor haar aanstelling en belangrijkste taken. Het lijkt erop dat Hamer ondanks de vele aandacht voor ‘wie met wie wil’ dit lijstje netjes afwerkt. Bovenaan prijkt het opstellen van een corona-herstelplan. Hamer moet hiervoor een zo breed mogelijke politieke overeenstemming zoeken.

De motie werd mede aangenomen door CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, Volt en Fractie Den Haan. Deze laatste drie partijen schoven deze week apart aan bij de informateur en spraken met haar over het plan waarmee Nederland uit de coronacrisis moet komen. Helemaal af is het nog niet, maar dat ze hen raadpleegde betekent volgens de betrokkenen dat een groot deel in de steigers staat. Het zou ook verklaren waarom een partij als de SP of JA21, die de motie niet ondertekenden, deze week niet aan tafel mochten komen – terwijl CDA-leider Wopke Hoekstra vorige week nog verbaasde door JA21 als mogelijke coalitiepartner te noemen.

Rutte zei woensdag dat Hamer vooral bezig is met ‘capita selecta’, aparte hoofdstukken zoals het herstelbeleid en de zorg na de coronacrisis. Al eerder is gezegd dat herstelbeleid niet kan zonder ook te kijken naar verduurzaming, innovatie van de economie en digitalisering. Hamer moet alleen voorkomen dat ze alles met alles verknoopt en daarmee meteen het hele regeerakkoord gaat schrijven. Al zouden ze het bij D66 niet verkeerd vinden als Hamer volgende week daar wel de hoofdlijnen voor geeft.

Logisch is dat Hamer in ieder […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Achter de schermen boekt Mariëtte Hamer wel degelijk vooruitgang, waarom duurt de formatie dan zo lang?