Het laatste formule 1 nieuws

Ajax' tegenstander Lille: sportief in de lift, financieel aan de afgrond

Ajax’ tegenstander Lille: sportief in de lift, financieel aan de afgrond

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

31 januari 2021: spelers van Lille vieren de treffer tegen Dijon AFP Ajax kende in de aanloop naar de Europa League-wedstrijd van vanavond de nodige problemen. Het ging over ontbrekende vinkjes, verkeerde pilletjes en een steekpartij. Maar ook tegenstander Lille OSC zit in een zeer onstuimige periode. Een complete financiële ineenstorting was zelfs nabij.

De prestaties op het veld hebben er niet onder geleden – net als Ajax is Lille koploper in eigen land – maar achter de coulissen is het met een schuldenlast van zo’n 130 miljoen euro, in combinatie met de coronapandemie en een fiasco rond de tv-gelden, al een tijdje code rood bij Lille.

De schulden werden gemaakt door de Spaans-Luxemburgse eigenaar Gérard Lopez, die de club in 2017 in handen kreeg. Twee maanden geleden zag de flamboyante ondernemer zich gedwongen de noodlijdende club te verkopen aan een investeringsfonds van de Nederlander Maarten Petermann, onderdeel van Merlyn Partners.

“Lopez had het mes op de keel, hij moest wel verkopen om de hele zaak niet plat te laten gaan”, weet Wilbert Suvrijn, de inmiddels 58-jarige oud-international die jarenlang bij Montpellier speelde en daar nu nog steeds als scout werkzaam is. “De nieuwe eigenaar heeft de schulden overgenomen.” Financiële puinhoop

Hoe kwam Lille in die financiële puinhoop terecht? Toen Lopez de club vier jaar geleden kocht, werden de wenkbrauwen al flink gefronst. De ondernemende durfal investeert op verschillende terreinen, dook met zijn bedrijven op in de roemruchte Panama Papers, was eigenaar van Formule 1-team Lotus – dat hij met een miljoenenschuld achterliet – en is de trotse bezitter van een van de grootste en duurste collecties oldtimers en racewagens ter wereld . Juli 2017: Eigenaar Gérard Lopez speekt de fans van Lille toe Zijn missie in Lille: geld verdienen met de handel in spelers. “Lille heeft in die jaren een trendy investeringsconcept opgebouwd: talentvolle spelers aantrekken en met winst doorverkopen”, vertelt Suvrijn. “Dat beleid heeft de club redelijk wat opgeleverd. En zeker dit jaar staat er een goede mix op het veld, het klopt allemaal als team.”

Op het veld werden de prestaties weliswaar steeds beter, maar de clubkas raakte steeds leger. […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Ajax’ tegenstander Lille: sportief in de lift, financieel aan de afgrond