Het laatste formule 1 nieuws

Alle bedrijfswagens elektrisch vanaf 2026: wat betekent dat voor u?

Alle bedrijfswagens elektrisch vanaf 2026: wat betekent dat voor u?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Elektrische wagens – Isopix/Photo by Sarah Silbiger/UPI/Shutterstock De kogel is door de kerk: vanaf 2026 moeten alle bedrijfswagens elektrisch zijn. De regering hoopt dat doel te bereiken door werknemers en bedrijven fiscaal aan te moedigen om voor een groene wagen te kiezen in plaats van een benzine- en dieselwagen.

De federale regeringspartijen hebben afgelopen nacht een akkoord bereikt over de fiscale extraatjes die werknemers en werkgevers krijgen wanneer ze een vervuilende bedrijfswagen inruilen voor een groene versie. De regering wil er op die manier voor zorgen dat alle bedrijfswagens elektrisch zijn tegen 2026. Belastingaftrek benzine- en dieselwagens verdwijnt

Het fiscaal voordeel is één van de belangrijkste werktuigen om de Belgen te laten kiezen voor een elektrische bedrijfswagen. Zo zullen nieuwe diesel- en benzinewagens vanaf 2026 geen recht meer geven op een fiscaal voordeel. Voorts vervalt de kostenaftrek bij de werknemer voor het woon-werkverkeer. ‘Dit wordt een hefboom om ons volledige wagenpark te vergroenen’, liet Vincent Van Peteghem, minister van Financiën, dinsdag weten.

Wagens die geen broeikasgassen uitstoten zullen vanaf 2026 de werkgever recht geven op een belastingaftrek van 100 procent. Al wordt dat voordeel ook geleidelijk aan afgebouwd. Zo zakt dat tarief in 2027 tot 95 procent. In 2028 daalt dat nog verder tot 90 procent en in 2029 kunnen werkgevers nog een beroep doen op een fiscale aftrek van 82,5 procent. In 2030 zal de fiscale aftrek nog 75 procent bedragen om tenslotte in 2031 te dalen tot 67,5 procent.

En wat met hybridewagens? Voor hybride bedrijfswagens aangeschaft vanaf 1 juli 2023, zal vanaf die datum de fiscale aftrekbaarheid van benzine- of dieselkosten beperkt worden tot 50 procent. ‘Op die manier worden gebruikers aangemoedigd om elektrisch te rijden met een hybride wagen’, aldus de minister.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet dinsdag via Twitter ook weten dat bestelwagens niet onder de hervorming vallen. ‘Tot slot komt er een jaarlijkse evaluatie om aanpassingen te doen aan de marktevolutie als dat nodig is’, voegde hij eraan toe. Zonder de kosten voor ondernemingen te verhogen. Bestelwagens vallen niet onder de hervorming zodat er voor dat specifieke segment meer souplesse is. Tot slot komt er een jaarlijkse […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Alle bedrijfswagens elektrisch vanaf 2026: wat betekent dat voor u?