Het laatste formule 1 nieuws

Alonso haalt hard uit naar de FIA: "Er zijn helemaal geen regels in de Formule 1!"

Alonso haalt hard uit naar de FIA: “Er zijn helemaal geen regels in de Formule 1!”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

2021 stond, naast het titelgevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton , ook in het teken van de FIA en haar inconsistentie bij het handhaven van de reglementen.

Fernando Alons o is misschien wel de meest uitgesproken coureur over dit onderwerp. De tweevoudig wereldkampioen heeft meermaals zijn ongenoegen geuit over het handelen van de wedstrijdleiding. “Het is veel erger geworden dan in 2018”, zegt hij tegen onder meer RacingNews365 , doelend op de periode dat niet Michael Masi maar Charlie Whiting nog met de scepter zwaaide als wedstrijdleider.

“Er zijn helemaal geen regels hier. In de outlaps (in de kwalificatie, red.) zijn er geen minimale rondetijden die we moeten respecteren. In de eerste ronde (van de race, red.) gebeuren er veel rare dingen op de baan. Hier heb ik tijdens de eerste raceweekenden van het seizoen over geklaagd. Daarna ben ik daar mee gestopt en ben ik het zelf ook gaan doen.”

Alonso ziet dat er onterecht mensen worden gehinderd, vooral tijdens de kwalificatiesessies. De FIA grijpt echter weinig tot niet in, terwijl er volgens de Spanjaard juist consistenter gehandeld moet worden. “Het probleem is dat we wat meer op één lijn moeten zitten. Het moet zwart op wit staan wat een straf is en wat geen straf is. Ze moeten daar hard in zijn.” Zwaarder straffen en consequenter handelen zijn volgens Alonso de enige oplossingen tegen die misstanden. Vettel hekelt het boetesysteem van de FIA

Sebastian Vettel pleit eveneens voor meer consistentie bij de FIA, al moet hij toegeven dat perfectie nooit zal lukken in de Formule 1. “Er zit ook een menselijke kant aan het verhaal. Het is lastig om het 100% goed te doen, maar dat moet wel het doel zijn. We moeten kijken waar we kunnen verbeteren.”

Als voorbeeld van een verbeterpunt noemt hij het boetesysteem. Zo kreeg Max Verstappen een boete van 50.000 euro na het aanraken van de achtervleugel van Lewis Hamiltons bolide in Brazilië. “Ik weet het niet, dat is gewoon onnodig”, vindt Vettel. “Dat ziet er gewoon dom uit, om 10.000 of 50.000 euro te gaan vragen. Ik wil het bonnetje wel eens zien […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Alonso haalt hard uit naar de FIA: “Er zijn helemaal geen regels in de Formule 1!”