Het laatste formule 1 nieuws

Analyse: Details kosten Verstappen verrassende zege op Imola

Analyse: Details kosten Verstappen verrassende zege op Imola

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Max Verstappen was zondag op Imola sterker dan vriend en vijand hadden verwacht. De Limburger leek op weg naar de racezege, totdat details op uiterst ongunstige momenten roet in het eten gooiden.

Het klinkt paradoxaal gezien de ruime achterstand die Verstappen had ten opzichte van Hamilton op het moment dat de Limburger crashte, maar de Red Bull-coureur had in de eerste helft van de race uitstekende papieren voor de dagwinst. Details die uitgroeiden tot cruciale factoren zaten hem echter dwars.

Italiaanse kwelgeest
Het seizoen van Verstappen krijgt langzamerhand een behoorlijk ‘alles of niets’-karakter. Tenminste, wanneer je een podiumplek als ‘alles’ definieert. Tot dusver is de Limburger in alle races óf op het podium gefinisht, óf uitgevallen. De uitvalbeurt op Imola was de vierde van het seizoen; opmerkelijk genoeg haalde Verstappen bij alle drie de races op Italiaans grondgebied de eindstreep niet. Dat hij met nul punten op zak uit Imola vertrekt, is voor Verstappen ongetwijfeld een enorme teleurstelling, want op basis van zijn tempo had hij zondagmiddag de GP van Emilia Romagna moeten winnen.

Weerbarstige werkelijkheid
Nog vóór de eerste bocht had Verstappen WK-leider Hamilton ingehaald en de tweede plek overgenomen. Bottas reed aan kop, maar stond eigenlijk voortdurend onder druk van de Red Bull-coureur, die na de pitstops alleen maar dichterbij kroop. Hamilton wachtte langer met zijn eerste stop en waar die tactiek uiteindelijk niet in zijn voordeel zou moeten werken, bleek de werkelijkheid vanuit Verstappen’s perspectief weerbarstig. Er ontstond een virtual safety car-situatie en dan moeten de coureurs een langzamere rondetijd rijden: een bepaalde rondetijd die op dat moment vaststaat. Doordat Hamilton op dat moment zijn stop maakte, leed hij minder tijdverlies dan in een normale situatie en keerde hij vóór in plaats van achter Bottas en Verstappen terug op de baan. Detail met verstrekkende gevolgen
Zuur voor Verstappen, die op dat moment geen vat heeft op zo’n ontwikkeling en qua racepace mee kon in de vaart van de Mercedessen. Het was niet voor niets dat hij kon blijven jagen op Bottas. “Ik zat vast achter Bottas. Hij had volgens mij wat schade aan zijn […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Analyse: Details kosten Verstappen verrassende zege op Imola