Het laatste formule 1 nieuws

Analyse: Het tweedaagse Imola-weekend kan blauwdruk voor F1 worden

Analyse: Het tweedaagse Imola-weekend kan blauwdruk voor F1 worden

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Veertien jaar na de laatste krachtmeting keert Imola terug op de Formule 1-kalender. Op zich al een godswonder, maar even opvallend is dat het een tweedaags raceweekend betreft. Geen actie op vrijdag, maar een ingekort programma voor de zaterdag en zondag. Motorsport.com analyseert waarom dit een interessant experiment is en hoe het plan een blauwdruk kan zijn voor de toekomst van F1.

Imola terug op de kalender. Wie dat pakweg een jaar geleden had gezegd, was meteen voor gek verklaard. Sterker nog: in februari bevestigde circuitdirecteur Uberto Selvatico Estense dat zijn circuit had aangeboden om de plek van China over te nemen, maar sprak hij zelf van een ‘mission impossible’. Nog geen half jaar later zijn deze woorden ingehaald door de actualiteit en staat de Grand Prix van Emilia-Romagna doodleuk op de kalender . Voor wat, hoort wat: het spel om op de F1-kalender te blijven

Naast Imola bezoekt de Formule 1 nog meer circuits die niet op de initiële 2020-planning stonden. Wat te denken van van Mugello, de Nürburgring en het Autódromo Internacional do Algarve. Inderdaad de prachtige baan in Portimao. Allemaal circuits die hun kans schoon zagen tijdens deze coronacrisis en het onder normale omstandigheden onmogelijke (want geld) hebben gepresteerd: een plekje op de F1-kalender veroveren. Het leidt ertoe dat de herziene 2020-kalender er aantrekkelijk uitziet, maar de gevolgen zijn nog verstrekkender dan dat.

Zoals Jan Lammers in mei al aangaf tegenover Motorsport.com zullen de ‘nieuwe’ circuits straks een slaatje willen slaan uit hun ‘hulp’ in coronatijd. Dat betekent dat ze eind 2020 aankloppen bij Liberty met de mededeling ‘we hebben jullie in crisistijd geholpen, maar daar moet voor de komende jaren eigenlijk wel iets tegenover staan’. Of zoals Lammers het samenvatte: “Zodra die Grands Prix zijn geweest, gaan ze kijken of ze op de kalender kunnen blijven. Onder het mom van ‘wij hebben jullie toen geholpen’. Dat proberen ze straks op een commerciële manier uit te onderhandelen.” De genoemde races willen dus structureel op de F1-kalender blijven.

Lees ook: Officieel: F1 voegt Nürburgring, Imola en Portimao toe aan kalender Formule 1 experimenteert op Imola met tweedaags GP-weekend […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Analyse: Het tweedaagse Imola-weekend kan blauwdruk voor F1 worden