Het laatste formule 1 nieuws

Analyse: Waarom Vettel zich bij Aston Martin kan herpakken in F1

Analyse: Waarom Vettel zich bij Aston Martin kan herpakken in F1

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sebastian Vettel rijdt komend seizoen voor Aston Martin in de Formule 1. Is het een stap terug om zijn carrière af te sluiten of juist een ideale omgeving om zichzelf terug te vinden? Motorsport.com analyseert waarom Vettel zijn periode bij het Britse sportwagenmerk met veel vertrouwen tegemoet mag zien.

De tijd van Vettel bij Ferrari, zes seizoenen in totaal, is een periode met twee gezichten gebleken. Met veertien overwinningen kun je niet spreken van een slechte periode, maar het mislopen van de wereldtitel in 2018 en het povere seizoen 2020 zijn blijven hangen. Het vormt een smetje op het blazoen of misschien wel iets meer dan dat. Dat blazoen kan bij Aston Martin weer worden opgepoetst. Normaal gesproken zou het verlaten van Ferrari per definitie een stap achteruit betekenen, op Mercedes en Red Bull na, maar anno 2021 ligt dat iets anders.

Na een merkwaardig seizoen waarin Ferrari slechts het zesde (!) team in de eindrangschikking bleek, is deze transfer op het eerste oog juist een goede move. Zeker als je de regels van deze winter onder de loep neemt. Teams mogen los van de aerodynamica maar een beperkt aantal vernieuwingen doorvoeren, waarvoor ze twee beschikbare tokens moeten inzetten. Maar Aston Martin kan, net als vorig jaar, rekenen op tweedehands spullen van Mercedes. Voor de opwaardering daarvan zijn geen tokens nodig. Of zoals in het F1-reglement staat geschreven: “Een klantenteam dat vorig seizoen 2019-onderdelen heeft gebruikt en die voor het seizoen 2021 wil opwaarderen naar 2020-onderdelen mag dit zonder verlies van tokens doen.” Dit trouwens tot woede van andere teams. Qua ontwikkeling ziet het er dus niet slecht uit voor Vettel, zeker als niet als je bedenkt dat de W11 van Mercedes een ijzersterk strijdwapen was.

Ook de situatie binnen het team zal een vooruitgang betekenen. Als er één topsporter is die het vertrouwen van zijn team nodig heeft, dan is het Sebastian Vettel wel. Toen Charles Leclerc in 2019 naar Ferrari kwam en de coureur uit Heppenheim niet meer de grote man was, gingen de resultaten hard achteruit. In 2020 was voor het seizoen al duidelijk dat Vettel weg zou gaan. […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Analyse: Waarom Vettel zich bij Aston Martin kan herpakken in F1