Het laatste formule 1 nieuws

Analyse: Wie had in Bakoe het geluk van de wereldkampioen?

Analyse: Wie had in Bakoe het geluk van de wereldkampioen?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De Grand Prix van Azerbeidzjan was een van de krankzinnigste in de recente geschiedenis van de Formule 1. Ook voor Verstappen, die een droomscenario in één klap(band) zag verdwijnen.

De hamvraag na afloop: wie had in Bakoe het geluk van een wereldkampioen? Verstappen en Lewis Hamilton raken in de strijd om het wereldkampioenschap immers voorlopig niet van elkaar verlost. Dat is mooi voor de sport, maar bovenal bijzonder, gezien alle wendingen die de race in Bakoe kende.

Dominantie
Een ruiter is niets zonder zijn paard en een F1-coureur is niets zonder een functionerende bolide. Maar nog voordat die apotheose vol rampspoed zich voltrok, was de GP van Azerbeidzjan al gedenkwaardig. Want na jaren achtervolgen, gewissel met tweede rijders en races waarin het allemaal nét niet tot wasdom kwam, zagen we zondag een wedstrijd die gedomineerd werd door Red Bull. Niet Mercedes, niet Ferrari, maar de Oostenrijkse renstal bezette de eerste (Verstappen) en tweede (Perez) plek. Eindelijk hoefde Verstappen de klus niet in zijn eentje te klaren. Zeldzaam beeld
Met een trage pitstop hielpen Hamilton en Mercedes weliswaar een handje, maar los van de twee seconden die de Brit daarbij verspilde, wonnen Verstappen én Perez rondom de pitstops nóg enkele seconden ten opzichte van Hamilton. De bonus was dat Perez er daarna ook nog eens in slaagde de jagende Hamilton van zich af te houden en Verstappen op zijn beurt steeds verder wegreed. Het beeld van de zevenvoudig wereldkampioen die op racepace door twee Red Bulls geklopt werd, zagen we de afgelopen jaren zelden tot nooit.

Klapband
Zelfs de crash van Lance Stroll – een incident, want hoe vaak gebeurt het nu dat een F1-auto in rechte lijn een klapband krijgt – kreeg de Red Bull-brigade niet aan het wankelen, want Perez hield ook na de herstart vol en Verstappen ging enkele seconden vóór zijn teamgenoot en Hamilton soeverein op weg naar een grotere voorsprong in het WK. Totdat ook Verstappen, die geen blaam trof, door zijn eigen rubber geveld werd; in één klap(band) konden de dagzege, de serie van zes top-twee-finishes op rij én de WK-leiding de […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Analyse: Wie had in Bakoe het geluk van de wereldkampioen?