Het laatste formule 1 nieuws

Angela Merkel. De kanselier van haar tijd

Angela Merkel. De kanselier van haar tijd

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Bollmann geldt in Duitsland als een groot ‘Merkel expert’. In dit boek dat recent ook in het Nederlands is vertaald plaatst hij de hoofdpersoon op knappe wijze in haar eigen historische episode.

Het boek neemt ons mee naar de DDR waar de familie Kasner (de eigenlijke familienaam van Angela) in 1954 naar toe verhuisde. De familie Kasner woonde in Hamburg. Haar vader besluit in 1954 naar de DDR te verhuizen. Hij denkt daar als dominee effectiever te zijn. Een in die tijd hoogst ongebruikelijke stap. Of zoals een van de verhuizers het verwoordde: van west naar oost emigreren doen alleen ‘communisten en complete idioten’.

Angela’s vader Horst Kasner was een serieuze man, die wist dat hij door de genadeloze geheime dienst van de DDR voortdurend in de gaten gehouden werd gehouden. Haar moeder Herlind Kasner-Jentzsch was een vrolijk, levenslustig en openhartige vrouw. Ze had het er moeilijk mee dat het gezin naar de DDR was getrokken en was vooral bang dat de ambities van pa ten koste zouden gaan van de kinderen.

Het liep goed af met Angela (geboren in 1954). Ze zou in de DDR een succesvol natuurkundige worden. Ze onttrok zich aan de communistische propaganda door veel naar de West-Duitse radio te luisteren. Ze weigerde voor de Stasi te werken. Angela is een vrouw van de Grote-wereld. En iemand die met allerlei culturen goed overweg kan. En woonde ze na haar scheiding zelfs een tijdje in een kraakpand.

Toen in 1989 de Muur viel en Duitsland in 1990 herenigd werd kwam Angela Merkel direct in de Bondsdag. Het gaat snel. Als een Formule 1-coureur neemt ze de scherpe bochten van de Duitse politiek. Ze heeft, zoals Duitsers dat noemen, een duidelijke ‘Wille zur Macht’. Van minister, tot CDU-oppositieleider. Steeds is ze haar machoconcurrenten te slim af. Op 10 oktober 2005 wordt ze Bondskanselier. Het is niet alleen haar DDR afkomst die dat zo bijzonder maakt. In het door grijze mannen geregeerde hart van de Duitse politiek is ze ook nog eens de eerste vrouwelijke Bondskanselier. ‘Vrouwen zijn ook mensen’ is een gevleugelde uitdrukking van Merkel. Als ze het hoogste ambt verwerft, […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Angela Merkel. De kanselier van haar tijd