Het laatste formule 1 nieuws

Artiesten F1 Saoedi-Arabië onder druk: 'Zing niet voor moordenaars'

Artiesten F1 Saoedi-Arabië onder druk: ‘Zing niet voor moordenaars’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Demonstranten vragen aandacht voor de moord op Khashoggi tijdens een voetbalwedstrijd van Newcastle United. Het gaat in aanloop naar de eerste F1-race ooit in Saoedi-Arabië, die op 5 december wordt verreden, niet alleen over sportbonden en sporters. Ook artiesten die optreden tijdens het meerdaagse evenement worden nu onder druk gezet. Vermoord in Turkije

De kritische journalist Jamal Khashoggi werd in oktober 2018 omgebracht bij een bezoek aan het Saoedi-Arabische consulaat in de Turkse stad Istanbul, waar hij was om papierwerk voor zijn huwelijk rond te maken. De zaak zorgde wereldwijd voor veel opschudding.

In Turkije gaat vandaag de rechtszaak verder tegen twintig verdachte Saoediërs die vermoedelijk handelden in opdracht van kroonprins Mohammed bin Salman. Geen van de verdachten komt overigens opdagen tijdens de zaak die in juli 2020 van start ging.

Lees ook: Wat gebeurde er met Jamal Khashoggi? Nabestaanden hopen op meer details in rechtszaak

Khashoggi’s verloofde, Hatice Cengiz, strijdt tot op de dag van vandaag voor gerechtigheid. In een open brief in de Amerikaanse krant The Washington Post richtte ze zich dit weekend rechtstreeks tot popster Justin Bieber, die is geboekt voor een optreden bij de race.

“Zing niet voor de moordenaars van mijn geliefde Jamal. Spreek je alsjeblieft uit en veroordeel zijn moordenaar, Mohammed bin Salman. Je stem zal door miljoenen worden gehoord”, schreef Cengiz. “Je stem zal door miljoenen worden gehoord.” Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waarschuwde Bieber al dat zijn optreden wordt ‘gesponsord door een moorddadig regime dat zich bezighoudt met grove mensenrechtenschendingen, vooral van vrouwen en seksuele minderheden’. Zij vinden ook dat Bieber en andere artiesten, onder wie de Nederlandse dj Tiësto (Thijs Verwest), niet moeten optreden bij de Formule 1 in Saoedi-Arabië. Vrouwenrechten

Tiësto trad ondanks veel kritiek begin 2019 nog op in het land. Iets waar zangeres Nicki Minaj dat jaar na de nodige ophef juist vanaf zag nadat ze zich naar eigen zeggen had ingelezen over vrouwenrechten, de LHBT-gemeenschap en vrijheid van meningsuiting in het streng-islamitische land.

Lees ook: Moordenaars journalist Khashoggi opgeleid in VS: ‘Dit komt helaas vaker voor’

Ruud Bosgraaf, woordvoerder van mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Nederland, heeft liever dat […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Artiesten F1 Saoedi-Arabië onder druk: ‘Zing niet voor moordenaars’