Het laatste formule 1 nieuws

Bas Lagerwerf pleit voor 'een ASML met groene vingers'

Bas Lagerwerf pleit voor ‘een ASML met groene vingers’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

“Nederlands technologisch leiderschap waarborgen”

Tholen – Toen Bas Lagerwerf in 2007 directeur werd bij Berg Hortimotive, verwonderde hij zich erover dat het vaak over de kas ging, maar veel minder over de toeleveranciers, die toch zo’n belangrijke rol spelen in die kas. Dat moest anders kunnen: producten en diensten moesten meer naar de voorgrond.

Een voorbeeld: kassenbouwers hadden het vaak over ‘karren’ als het ging over de producten van logistieke dienstverleners. “Karren?” reageerde Bas dan steevast. “Daar zit Formule 1-techniek in! Als er geremd wordt, wordt er energie teruggebracht naar de accu’s. Dus op z’n minst heet dat een wagen.”

Op die manier bracht Bas het product steeds meer in de picture. “Dat ging van kar naar wagen, van wagen naar concept, en nu, met Hortilogics, werken we samen met een aantal andere bedrijven aan een totaalconcept. Want wil je als Nederlandse partijen in de markt overeind blijven, dan zal je ook moeten samenwerken.” Aan de slag met data Zo’n zes, zeven jaar geleden kwam bij Berg het besef dat er meer concurrentie zou komen op mechanisch vlak. “Dus zou het goed zijn om uiteindelijk met data aan de slag te gaan. Met mijn automatiseringsachtergrond had ik daar wel wat gedachten over.”

In samenwerking met een aantal partijen werd toen een consortium opgericht. Helaas strandde die samenwerking, maar Bas ging niet bij de pakken neerzetten. Wel veel van geleerd. “Je verliest pas, als je niets geleerd hebt, wij hebben veel geleerd en dat zijn we blijven doen. Samen met Andreas Hofland van HortiKey hebben we nog eens kritisch naar het hele verhaal gekeken.”

Het gedachtegoed was goed, dus gewoon doorgaan. Uiteindelijk hebben ze alle data die Berg, vanuit hun positie dicht op het gewas, kon verzamelen, samengebracht in een nieuw product: de Plantalyzer. Dat hele proces heeft veel bloed, zweet en tranen gekost, maar uiteindelijk is het iets waar Bas trots op kan zijn: een commercieel data gedreven product wat nu verkocht wordt.

“Nu is de AGV wagen zelfs een universeel platform geworden, waar een UV-lamp of een robot op kan worden gezet. Daarbij hebben we duidelijk de keuze gemaakt om altijd dicht bij […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Bas Lagerwerf pleit voor ‘een ASML met groene vingers’