Het laatste formule 1 nieuws

Begin volgende week uitspraak over Formule 1

Begin volgende week uitspraak over Formule 1

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Max Verstappen na de kwalificatie van de GP van Hongarije. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) kruisde vandaag de degens met de provincie en met de organisatie van het racetoernooi. Het voorstel van MOB om te racen zonder publiek, zodat de stikstofuitstoot lager is, werd echter snel afgeserveerd. De organisatie ziet niets in dit plan.

Circuitdirecteur Robert van Overdijk wees op de grote financiële gevolgen. Bij het evenement worden in het weekend van 3, 4 en 5 september 70.000 bezoekers per dag verwacht. Aan de kaartverkoop wordt miljoenen verdiend. Ook de provincie reageerde afwijzend op het voorstel.

Met het ‘geen optie en onacceptabel’ liggen er weinig mogelijkheden op tafel. De rechter moet nu beslissen of de door de provincie verstrekte natuurvergunning vernietigd moet worden. Wel of geen vergunning, dus wel of niet racen. Tegenstanders

De Grand Prix die voor zondag 5 september gepland staat, is de eerste in Nederland sinds 1985. Op de provincie, organisatie, racers en racefans na, lijkt iedereen tegen de komst van het evenement te zijn.

De evenementenbranche, omdat bij dit evenement wel mag worden overnacht en bij andere niet, de artiesten omdat die gevraagd worden gratis op te treden en diverse milieuclubs. Rugstreeppad

Eerder diende al een rechtszaak, aangespannen door Stichting Duinbehoud en Stichting Rust bij de Kust. Die zaak ging over aantasting van het leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis, maar werd verloren.

De beperking van de leefruimte van de beschermde dieren woog volgens de provincie en de rechter niet op tegen het ‘groot openbare belang’ van de race voor Nederland.

Lees ook: Vrijwilliger tijdens de F1 op Zandvoort? Zorg zelf voor lunch of diner

Bodemprocedure Ook loopt er een bodemprocedure over de vraag hoeveel stikstof de racewagens nu eigenlijk uitstoten, een onderwerp waar discussie over is. In die bodemprocedure doen de rechters pas over maanden uitspraak. Dat is wel tijdig om volgende edities van een Grand Prix tegen te houden, maar niet die van volgend weekend.MOB heeft dan ook haar hoop gevestigd op de uitspraak van de voorzieningenrechter. Lees ook: Laatste rondje rechtbank vóór Formule 1: rechter oordeelt over circuit Zandvoort Natuurvergunning schorsen MOB vindt […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Begin volgende week uitspraak over Formule 1