Het laatste formule 1 nieuws

Big Brother 2021 - wat ging er fout?

Big Brother 2021 – wat ging er fout?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

bb header Big Brother 2021 startte op 4 januari op tv met een openingsuitzending waarin we de bewoners het huis zagen intrekken. Een dag later konden we op de livestreams meekijken naar de bewoners die al sinds oudejaarsavond in het huis verbleven. Die aanpak kende veel gemiste kansen die – zowel direct als indirect – hun stempel drukten op de kijkersbeleving.

In de eerste plaats hadden de livestreams aan moeten gaan op het moment dat de bewoners aankwamen bij het Big Brotherhuis, zodat je de kennismaking met het huis en elkaar als kijker kon meebeleven. Je was op die manier min of meer in de rol van medebewoner geplaatst, waardoor je veel sneller een emotionele band met de kandidaten op had kunnen bouwen. Nu werd je bijna een week nadat ze elkaar leerden kennen als ‘buitenstaander’ in de groep geplaatst. Weliswaar via camera’s, maar toch. Je valt binnen in een groep die elkaar al vrij goed heeft leren kennen en die al wat ups en downs achter de rug hebben. Mensen die hun verhaal al grotendeels verteld hebben. Als kijken voel je je bijna een indringer. De mensen die je bespioneert ken je niet, simpelweg omdat je ze niet ontmoet hebt zoals ze elkaar ontmoet hebben.
Daarnaast deed het programma zich, overigens net als in 1999, voor als ‘experiment’. De openingsshow bevatte voor 70% aan slap gewauwel van psychologen en seksuologen (Nederland is in de afgelopen 20 jaar dusdanig verpreutst dat ik weinig seksueel vuurwerk verwacht, al helemaal omdat ze – als waren het kleuters – eerst toestemming moeten vragen aan de regie en voorafgaand aan seks een duim omhoog moeten steken. Ja, dat is serieus waar.
Niemand gelooft dat dit een experiment is. Het is entertainment. Dat was het in 1999, maar toen was het concept nog nieuw en wisten de kijkers niet beter. Inmiddels zijn we 21 jaar en honderd soortgelijke programma’s als BB2 t/m 6, de Bus, De Gouden Kooi, Secret Story, Temptation Island enz verder en is niemand benieuwd naar de analyses van psychologen en seksuologen en gelooft niemand werkelijk dat het een superbelangrijk experiment is.
[…]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Big Brother 2021 – wat ging er fout?