Het laatste formule 1 nieuws

Bottas: uit de schaduw van Hamilton, maar niet uit die van Räikkönen

Bottas: uit de schaduw van Hamilton, maar niet uit die van Räikkönen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Valtteri Bottas stapt met zijn switch van Mercedes naar Alfa Romeo uit de schaduw van teamgenoot en zevenvoudig kampioen Lewis Hamilton, maar staat nog altijd in die van zijn veel beroemdere landgenoot Kimi Räikkönen, ondanks dat hij nu Räikkönen met pensioen gaat zijn plekje overneemt. “Kimi is waarschijnlijk de beroemdste Finse sporter ooit.”

Het lijkt een herhaling van zetten: trouwe Finse secondant verliest zijn plek bij een topteam aan een jong toptalent en neemt de wijk naar middenmoter Alfa Romeo. Op het oog heeft de transfer van Bottas veel gemeen met die van Räikkönen eind 2018, met als grootste verschil dat Bottas op een totaal ander punt in zijn carrière staat dan Räikkönen destijds.

Toen Räikkönen weg moest bij Ferrari, was hij al 39. Voor Räikkönen was een terugkeer bij het team dat nog altijd door Sauber wordt gerund een terugkeer op het oude nest. Hij wilde er vooral lekker vrij racen, zonder gedoe. ‘Een hobby’, noemde Räikkönen de Formule 1 zelfs de afgelopen jaren. Die felbegeerde wereldtitel waar hij het ooit allemaal voor deed, werd al in 2007 afgevinkt. Daarna werd succes langzaamaan steeds spaarzamer.

Het heeft zijn populariteit echter weinig kwaad gedaan. Faam – niet dat hij erom geeft – vergaart Räikkönen tegenwoordig vooral met meme-waardige radioberichten en one-liners voor de camera’s. Dat de afscheidstournee van Räikkönen uiteindelijk drie jaar heeft geduurd, zegt alles over het lange Formule 1-leven van The Iceman in de koningsklasse. Hoe anders is dat voor Bottas, die ‘pas’ 32 is, met naar eigen zeggen ‘nog wel wat jaartjes’ voor zich.

Lees ook: Alfa Romeo-teambaas: ‘Bottas hoeft hier in niemands schaduw te staan’ Eindelijk de hoofdrol

Wie denkt dat de coureur uit Nastola een beetje gaat uitlopen bij Alfa Romeo, komt bedrogen uit. Bottas ziet het als een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan, waarin hij na vijf jaar als wingman van Lewis Hamilton bij Mercedes nu eens zelf de hoofdrol speelt. “Daarom is het ook zo spannend.”

Sinds Räikkönens komst bij Alfa Romeo, is het team immers flink afgezakt. Niet zozeer qua klassementspositie – het was achtste in 2019 en staat momenteel negende – maar wel […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Bottas: uit de schaduw van Hamilton, maar niet uit die van Räikkönen