Het laatste formule 1 nieuws

Brawn: Racing Point heeft kopiëren ‘naar hoger niveau’ getild

Brawn: Racing Point heeft kopiëren ‘naar hoger niveau’ getild

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Formule 1-directeur Ross Brawn gelooft dat het huidige protest van Renault tegen Racing Point een ‘lastig probleem’ wordt dat de FIA moet oplossen. Ook vindt hij dat Racing Point de kunst van het kopiëren ‘naar een hoger plan’ heeft getild.

De brake ducts van de W10 op basis van foto’s heeft nagebouwd, maar benadrukt dat alles binnen de grenzen van het reglement is gebeurd. Brawn ging in zijn vaste column op F1.com in op het ‘kopieergedrag’ van Racing Point, iets wat hij in heel gebruikelijk vindt voor F1-teams.

“In mijn ogen is kopiëren in de Formule 1 heel gebruikelijk”, zei Brawn. “In normale tijden heeft ieder team fotografen in de pits staan die duizenden foto’s maken voor analyses, met als insteek om de beste ideeën te kopiëren. Wij gaven onze fotografen voorheen een boodschappenlijstje. Racing Point heeft het gewoon naar een hoger niveau getild en het beter gedaan.” Brawn benadrukt dat ieder team wel eens iets gekopieerd heeft van een ander team. “Ik kan iedere technisch directeur in de paddock vragen hun hand op te steken als ze nooit iets gekopieerd hebben. Dan zie je geen handen. Ik heb het absoluut gedaan.” Meer over het protest tegen Racing Point:

Renault tekent wederom protest aan tegen Racing Point-bolides F1-teams bezorgd: Profiteert Racing Point van nieuwe maas in de wet? Renault: “Protest tegen Racing Point gaat om toekomst van F1”

Racing Point maakte vorig jaar al gebruik van brake ducts van Mercedes. Destijds was dat nog toegestaan, omdat brake ducts golden als een ‘non-listed part’. Sinds 2020 is het onderdeel een ‘listed part’ en dat houdt in dat ieder team een eigen versie moet ontwerpen, en dus ook Racing Point. Teambaas Otmar Szafnauer verklaarde dat het team in bezit is van 886 tekeningen die de legaliteit van de brake ducts kunnen bewijzen . Daarnaast bezaten de ontwerpers van Racing Point wel al de kennis over het product van Mercedes, en Brawn beredeneert dat het lastig is om deze kennis uit het geheugen van de ontwerpers te krijgen.

“Vorig jaar had Racing Point toegang tot de brake ducts van Mercedes uit 2019 en die konden […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Brawn: Racing Point heeft kopiëren ‘naar hoger niveau’ getild