Het laatste formule 1 nieuws

Clubwatchers: altijd bij de club, maar geen fan

Clubwatchers: altijd bij de club, maar geen fan

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Voetbalpers De Eredivisie is hervat, in lege stadions. Op een paar stoelen na, die van de ‘clubwatchers’. Deze journalisten volgen ‘hun’ club dag in, dag uit. Hoe blijven ze kritisch? Foto’s ANP Afgelopen weekend ging na een korte winterstop de Eredivisie Voetbal bij de mannen weer van start. De camera’s van ESPN – de nieuwe vlag waaronder Fox Sports deze competitie uitzendt – begonnen de kraker tussen Ajax en PSV met een flitsende rondgang van de stadionpoort tot aan de stoeltjes van de Johan Cruijff Arena. Die natuurlijk, nieuw is het allang niet meer, allemaal leeg waren. Allemaal? Nee, toch niet. Wie goed keek zag boven de stoelen voor wissels en trainers een aantal kleine vlekjes in het stadion. Hier zitten de journalisten. Waaronder de clubwatchers, een select gezelschap journalisten met maar één taak: het volgen van één en dezelfde voetbalclub. Ze volgen ‘hun’ club op de voet, soms al jarenlang en verkeren zo dicht als in coronatijd mogelijk op de staf en de spelers. Dat roept de vraag op: kun je een club waar je zó dicht bovenop zit wel kritisch volgen?

Mikos Gouka begon als clubwatcher van Sparta, maar sinds een jaar of tien is hij voor het Algemeen Dagblad de vaste volger van Feyenoord. „Het is alsof je eerst ergens hartelijk wordt ontvangen, daar de spannendste verhalen hoort, en dan een huis verder alles doorvertelt”, zegt hij.

„Het blijft balanceren. Je moet oordelen over mensen die je daarna nog recht in het gezicht moet kunnen aankijken. Het is makkelijker om te zeggen dat je een trainer waardeloos vindt en de spits een ‘weggooier’ als je eens in de drie maanden komt kijken, maar clubwatchers zoals ik komen er elke dag. Dat betekent dat je met open vizier journalistiek moet bedrijven, anders hou je het niet vol.”

Als Gouka een negatief artikel in de pen had, dan bereidde hij de betrokkenen daar meestal op voor. „Een explosief verhaal moet niet als donderslag bij heldere hemel komen”, vindt hij. „Tegen de nieuwe ADO-watcher van het AD zei ik: gooi niet direct een paar stenen naar binnen, denk aan de lange termijn. […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Clubwatchers: altijd bij de club, maar geen fan