Het laatste formule 1 nieuws

Column: Haas steekt zaak Mazepin in de doofpot, F1 is aan zet

Column: Haas steekt zaak Mazepin in de doofpot, F1 is aan zet

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Met een dooddoener van jewelste heeft het Haas F1-team de zaak rond nieuwbakken F1-coureur Nikita Mazepin in de doofpot gestopt. Dat men de Rus niet zou ontslaan stond vooraf eigenlijk al wel vast, maar een stevige reactie was toch wel het minste wat men had kunnen doen. Een column.

Nikita Mazepin heeft nog geen competitieve meter in een Formule 1-wagen gereden, maar hij staat in de publieke opinie al op een onoverbrugbare achterstand. Niet vanwege zijn sportieve prestaties die zo nu en dan als discutabel omschreven kunnen worden, maar wel omdat er enkele weken geleden een video online verscheen waarop hij een jonge vrouw onheus bejegende en bij de borsten greep. Dat is – het behoeft geen uitleg – totaal onacceptabel, zeker in deze tijd en zeker wanneer je een publieke functie hebt. Mazepin werd op het matje geroepen door zijn nieuwe werkgever Haas, dat verklaarde een onderzoek in te stellen naar het incident.

Intussen kwamen van alle kanten geluiden dat Mazepin zijn plek bij Haas kwijt zou moeten raken, maar dat scenario was vanaf de start al behoorlijk onwaarschijnlijk. Er zit namelijk een idee achter de komst van Mazepin bij Haas. Het Amerikaanse team kampt met financiële tekorten en de roebels van de familie Mazepin zijn essentieel voor het voortbestaan van de formatie. Het stond derhalve al vast dat Haas haar nieuwe aanwinst de deur niet zou wijzen. Dat zou immers veel te grote gevolgen hebben voor de formatie. Woensdag maakte Haas bekend dat de coureur inderdaad bij het team blijft en dat de kwestie intern ‘afgehandeld’ is. Kortom: het loopt voor Mazepin met een sisser af.

Ondertussen blijft het op de burelen van de Formule 1 en de FIA stil en dat is misschien nog wel kwalijker. Juist die beide partijen hebben het afgelopen jaar campagne gevoerd voor een inclusieve sport. Onder het motto #WeRaceAsOne moest de Formule 1 toegankelijker en diverser worden, ook heeft Liberty Media zich sinds de overname hard gemaakt voor de positie van vrouwen in de sport. Vrouwonvriendelijk gedrag hoort daar vanzelfsprekend niet bij, maar de 21-jarige Mazepin komt er nu gewoon mee weg. F1 […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Column: Haas steekt zaak Mazepin in de doofpot, F1 is aan zet