Het laatste formule 1 nieuws

Column: Schoolvoorbeeld slachtoffer van politieke en financiële spelletjes

Column: Schoolvoorbeeld slachtoffer van politieke en financiële spelletjes

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Column: Schoolvoorbeeld slachtoffer van politieke en financiële spelletjes Can’t wait to get back in the race seat this year. Oh wait. Een veelzeggend ‘grapje’ van Callum Ilott , die slachtoffer is geworden van politieke en financiële spelletjes. Hij moest het even ventileren op social media. Want als de autosportwereld niet zo gemeen was geweest, had hij de Formule 2-titel én een Formule 1-zitje beet.

Ilott (22) heeft een geschiedenis met financiële en politieke keuzes die in zijn nadeel uitvallen. Ooit was hij een begenadigd karttalent, eentje die op veertienjarige leeftijd de prestigieuze WSK Driver of the Year-bokaal won. Hem werd een grote toekomst toegeschreven. Tuurlijk, het kan nog altijd. Maar vanuit buitenspelpositie is het verdomde lastig scoren.

‘Dat heeft Max ook gedaan’

Mick Schumacher én Nikita Mazepin zaten hem dwars. Ilott is vaak dwarsgezeten. Politieke keuzes eisen hun slachtoffers – dat is niets nieuws. In de autosportwereld anno 2021 heb je een kruiwagen met bankbiljetten óf zeer goede begeleiding nodig, Ilott heeft geen van beide.

Fuck you money , zoals Jan Lammers het omschreef, is onmiskenbaar aanwezig in de Formule 1. Lance Stroll en Nicholas Latifi rijden in de koningsklasse dankzij de haast onuitputtelijke centenbronnen van hun vaders, Nikita Mazepin heeft zich daar sinds kort bijgevoegd. Met name die laatste is bij geboorte bepaald niet in een kan met racetalent gevallen – hij heeft jarenlang tientallen privétests afgewerkt om de fijne kneepjes een beetje onder de knie te krijgen. Met nadruk op een beetje.

Ilott daarentegen bulkt van het aangeboren talent. Hij was zo’n kind die meteen hard ging. Maakte niet uit in welke klasse. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het geen Max Verstappen of Charles Leclerc was, maar dat Red Bull hem op jonge leeftijd al in de smiezen had zegt voldoende. Red Bull onderhandelde: ‘We willen prima wat centen toeschuiven, maar dan ga je rechtstreeks vanuit de karting naar de Formule 3. Dat heeft Max immers ook gedaan.’

Marktwaarde keldert

Ilott beschikte niet over de begeleiding waarop Verstappen wél kan rekenen. Niemand die met de vuist op tafel sloeg, clausules liet opmaken, coaches aanwees of iets in die […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Column: Schoolvoorbeeld slachtoffer van politieke en financiële spelletjes