Het laatste formule 1 nieuws

Column Sirotkin: Over Bakoe, bandenparanoia en de buigende Bottas

Column Sirotkin: Over Bakoe, bandenparanoia en de buigende Bottas

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het circuit van Bakoe is wat Sergej Sirotkin betreft misschien wel het moeilijkste circuit waarop hij heeft gereden. In zijn maandagcolumn legt hij uit waarom, geeft hij een inkijkje in de mentale uitdaging van een herstart en gaat in op al die lekke banden. Tot slot heeft hij een goedbedoeld advies voor Valtteri Bottas: laat het gaan.

De meeste bochten in Bakoe – 1, 2, 3, 15 en die bij het kasteel waar Charles Leclerc twee jaar geleden terug crashte – draaien puur om toewijding. Zodra je afremt en begint met insturen, kun je niet meer terug. Die bochten hebben allemaal een muur naast de exit. Het zijn korte bochten en hoe korter een bocht, hoe rechter je racelijn moet zijn. Dat is heel anders dan in een lange doordraaier, zoals bijvoorbeeld de laatste bocht in Boedapest: als je daar de apex mist op een paar centimeters, heeft dat nauwelijks gevolgen voor je rondetijd. Je rijdt misschien een meter meer maar je crasht er niet door. In Bakoe is dat met al die korte bochten dus wel anders.

Lees ook: Team voor team GP Azerbeidzjan: Pérez staat op het juiste moment op, Hamilton gooit cadeautje weg Sirotkin maakte in 2018 ook kennis met de muren in Bakoe Images. Pak je in Bakoe een meter – of soms zelfs maar een paar centimeter – te veel mee omdat je te hard gaat en je de apex mist, dan wordt zo’n toch al korte bocht meteen een stuk scherper. Je moet dan méér insturen, maar vaak kan je de bocht dan al niet meer halen. Gevolg: boem. Je moet dus elke keer weer héél zeker van je zaak zijn bij het insturen. Belangrijk daarbij is ook de stabiliteit van de auto in de remzone, de remdruk neemt steeds meer af tijdens het insturen, waardoor de auto ook minder roteert en je mogelijk onderstuur krijgt. Dus daar is de lijn tussen succes en falen ook heel dun.

Lees ook: Wolff eist verbetering bij Mercedes: ‘Dit is niet acceptabel als je om het WK vecht’

Bij het insturen kun je op basis van […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Column Sirotkin: Over Bakoe, bandenparanoia en de buigende Bottas