Het laatste formule 1 nieuws

Coronanieuws: flink wat voorstanders vaccinatieplicht, maar nog meer tegen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Foto: ANP/Hollandse Hoogte. Geen akkoord over cao ziekenhuispersoneel, meer overleg gepland

Ziekenhuizen en zorgvakbonden hebben na hun vijfde onderhandelingsronde nog geen akkoord bereikt over een nieuwe cao. De set arbeidsvoorwaarden geldt voor 200.000 medewerkers van algemene ziekenhuizen. De bonden en de werkgevers hebben wel afgesproken dat ze op 17 december verder praten, laat een woordvoerster van FNV weten.

Volgens de vakbond liggen de standpunten nog steeds “mijlenver uit elkaar”, maar is het extra overleg ingelast “in de hoop er samen uit te komen”. De huidige cao is op 1 juli verlopen.

FNV waarschuwde eerder al dat de sector steeds verder dreigt leeg te lopen, middenin de coronacrisis. “Mensen gaan zeggen: de mazzel en tot ziens. Dat kunnen we ons niet veroorloven”, zei bestuurster Elise Merlijn, die namens de bond onderhandelt met de werkgevers. Als er geen schot in de zaak komt, sluit FNV acties niet uit.

Eerder dit jaar voerden duizenden werknemers van academische ziekenhuizen ook al actie om een betere cao af te dwingen. Ze draaiden uit protest zondagsdiensten op doordeweekse dagen, het zwaarste stakingswapen dat in de zorg beschikbaar is.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die namens de werkgevers spreekt, wil tot nu toe niets inhoudelijks kwijt om de onderhandelingen niet in de weg te zitten. Flink wat voorstanders vaccinatieplicht, maar nog meer tegen

In Nederland is 36 procent van de bevolking voor een vaccinatieplicht, maar 43 procent is daar tegen. Dat constateert I&O Research in een onderzoek in opdracht van de NOS. Ook onder gevaccineerden is de verdeeldheid groot, daar is 41 procent het wel eens met een plicht, maar toch ook nog 36 procent tegen.

De stelling die werd voorgelegd was: “Degenen die nu nog niet gevaccineerd zijn moeten verplicht worden zich te laten vaccineren.” Jongeren zijn het er voor 60 procent mee oneens, van de 65-plussers is 58 procent het er juist wel mee eens.

Gekeken naar politieke voorkeur zijn het alleen de CDA-kiezers die, met 55 procent, in meerderheid voor vaccinatieplicht zijn. Het onderzoek had plaats van vrijdag 3 tot maandagochtend 6 december. In totaal werkten 2053 volwassen Nederlanders mee aan de steekproef. Grote verschillen in uitgestelde zorg […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Coronanieuws: flink wat voorstanders vaccinatieplicht, maar nog meer tegen