Het laatste formule 1 nieuws

Dallara EXP is een rasecht circuitspeeltje met 500 pk

Dallara EXP is een rasecht circuitspeeltje met 500 pk

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het Italiaanse Dallara heeft een extremere versie van haar Stradale onthuld. De EXP is een rasecht circuitspeeltje, al kan je ook bij Dallara aankloppen als je de openbare weg op wil.

De Dallara Stradale was al allesbehalve langzaam te noemen. De Stradale weegt niet meer dan 855 kilogram en wordt aangedreven door een 405 pk sterke 2,3 liter viercilinder turbomotor van Ford, die is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Het voordeel van deze extreme auto is dat-ie straatlegaal is. Maar mocht dit dus nog niet genoeg zijn voor je, dan heeft Dallara goed nieuws. Het Italiaanse bedrijf heeft namelijk hard gewerkt aan een rasecht circuitspeeltje. De Dallara EXP is wel wat aangekomen ten opzichte van de Stradale met 890 kilogram, maar genereert ook beduidend meer neerwaartse kracht. Op volle snelheid bedraagt dat namelijk 1290 kilogram, ten opzichte van de 820 kilogram van de Stradale – dat is wel als je de speciale achtervleugel had besteld. Op het circuit kan je dus je concurrenten, zoals de KTM X-Bow, Ariel Atom en BAC Mono laten zien wie de snelste is.

Zeker als je je bedenkt dat er in deze toch al lichte circuitauto nog altijd diezelfde Ford-motor ligt, al is-ie wel gekieteld naar 500 pk. In de Stradale was de 405 pk sterke viercilinder goed voor een topsnelheid van 265 km/h, met deze EXP zal je de naald tot de 290 km/h kunnen drukken. Dat vermogen wordt via een sequentiële zesbak naar de achterwielen gedreven, al kan je ook kiezen voor een handgeschakelde bak. Echt voor het circuit

Dat de Dallara EXP echt bedoeld is voor het circuit, laten de Italianen wel duidelijk blijken. “In tegenstelling tot hypercars is de EXP niet bedoeld om in je garage op te stellen als een soort trofee. Hij kan niet wachten om van genoten, getest en ervaren te worden als een topsporttool, zoals de beste ski’s voor extreme afdalingen of de snelste racefietsen.”

Uiteraard zocht Dallara ook zelf een circuit op om de EXP te benchmarken. Als toneel voor die test kozen zij het prachtige Mugello, waar vorig jaar nog de Formule 1 eenmalig naartoe trok. Op […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Dallara EXP is een rasecht circuitspeeltje met 500 pk