Het laatste formule 1 nieuws

De coronapandemie toont de sportwereld in al zijn naaktheid

De coronapandemie toont de sportwereld in al zijn naaktheid

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het hoofdkwartier van de UEFA in Nyon. In maart werd het EK voetbal van 2020 een jaar uitgesteld. Voor de Nederlandse sportfan begint het in de laatste week van januari, met hier en daar een eerste berichtje in de media. In China worden de WK indooratletiek afgelast vanwege de verspreiding van een nieuw coronavirus, net als de Grote Prijs van Hongkong, een hippisch evenement. Er verschijnen foto’s van Chinese voetbalsters die op de gang van een hotel in Brisbane oefeningen doen. De ‘Stalen Rozen’ zijn in Australië voor olympische kwalificatiewedstrijden, maar moeten in quarantaine omdat ze in Wuhan hebben getraind. Chinese clubs worden uit de Aziatische Champions League gehaald, de Formule 1 slaat Shanghai over. Het lijken speldenprikjes, ver van huis. Dit is vaker gebeurd in het Verre Oosten.

Even jaren zijn mooie sportjaren. Neem de bomvolle kalender van 2020. Naast alle jaarlijkse hoogtepunten, de finales van alle voetbalcompetities, Wimbledon en de Tour, zijn vooral het EK voetbal en de Olympische Spelen in Tokio dik omrand. Miljoenen liefhebbers maken zich op voor de zomer, maar ook duizenden sporters, coaches, begeleiders, officials, sponsors en vertegenwoordigers van de media. Niets houdt ze tegen. Driekwart eeuw draait de sportwereld nagenoeg ongehinderd door, ondanks regionale oorlogen, politieke boycots, terroristische aanslagen, natuurrampen. Sport is er altijd.

Het coronavirus maakt in februari en maart een eind aan die zekerheid. Het dwingt de hele wereld tot volledige stilstand, ook de sport. Met publiek is sporten niet verantwoord, zonder publiek evenmin. Sommige evenementen worden achteraf zelfs aangemerkt als mogelijke super spreaders , zoals het Champions League-duel tussen Atalanta Bergamo en Valencia in Milaan, waarbij tienduizenden fans rondreizen in Lombardije.

Niets wordt gespaard. Van de cricketcompetitie in Bermuda tot het amateurvoetbal in Noord-Brabant, van boogschieten in Alaska tot schoolvolleybal in Australië. Alles gaat eruit, ook de allergrootste sportinstituten. Heeft Zandvoort eindelijk zijn Grand Prix terug – het circuit in de duinen blijft leeg, dat eerste weekend van mei. Het EK voetbal, gepland in twaalf Europese steden, wordt logischerwijs geschrapt. Maar zelfs het doorgaan van de Spelen in Tokio, alom gezien als een onaantastbaar evenement, blijkt kansloos zolang het virus over de […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De coronapandemie toont de sportwereld in al zijn naaktheid