Het laatste formule 1 nieuws

De dag die de carrière van Frank Williams in F1 perfect samenvat

De dag die de carrière van Frank Williams in F1 perfect samenvat

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Van een winnend team – zelfs een team dat structureel om de wereldtitels streed – naar een grijze muis in de middenmoot. Of soms erger. Ergens achter in het veld, met coureurs die voor veel geld een zitje bij Williams kochten. Waar waren de tijden van Piquet, Senna, Hill? Voor de geboren winnaar Frank Williams moet het een gruwel zijn geweest. Weg naar beneden

Sinds de laatste wereldtitel met Jacques Villeneuve in 1997 ging het redelijk snel bergafwaarts met Williams. De grote merken en grote sponsors maakten hun (r)entree in de Formule 1. Voor een privaat geleid team als Williams was daar financieel gezien niet tegenop te boksen. Ongetwijfeld moet Frank Williams zich er jarenlang mee verzoend hebben dat overwinningen niet meer zouden volgen. Des te opmerkelijker was die ene dag in 2012 in Barcelona. De dag die achteraf Williams Racing in de Formule 1 volledig samenvatte. Uitgerekend de dag van de zeventigste verjaardag van Frank Williams zelf.

Pastor Maldonado was geen hoogvlieger in de Formule 1. Zodra zijn collega’s de Venezolaan in hun spiegels of voor zich zagen opdoemen, waren ze altijd ietsje meer attent dan bij andere coureurs. Maldonado had namelijk de vervelende eigenschap om van de baan te vliegen. Vaak. Op de meest gekke momenten. En in veel gevallen nam hij daarbij een van zijn concurrenten mee de hekken in. Maldonado was niet het type coureur dat Williams in de hoogtijdagen van zijn team in de bolide zou zetten. Maar de vele dollars sponsorgeld die Maldonado meebracht, kon Williams simpelweg niet negeren.

Soms heb je van die dagen dat alles mee lijkt te zitten. Dit leek zo’n dag. Of beter gezegd, weekeinde. Aangezien Lewis Hamilton na de kwalificatie te weinig benzine in zijn auto over had gehouden, werd de Brit gediskwalificeerd. Maldonado – die zich al verrassend op de twee plaats had gekwalificeerd – schoof door naar de pole position. Maar die eerste plek verloor hij in de race al na luttele honderden meters, want Fernando Alonso stoof hem voorbij in de eerste bocht.

Maldonado reed de race van zijn leven. Alonso kwam nooit echt van hem weg […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De dag die de carrière van Frank Williams in F1 perfect samenvat