Het laatste formule 1 nieuws

De F1-terugkeer op Zandvoort is nu al bijzonder

De F1-terugkeer op Zandvoort is nu al bijzonder

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Want de opkomst van Max Verstappen en zijn alsmaar groeiende achterban waren weliswaar nodig om de koningsklasse van de autosport terug te laten keren in Zandvoort, maar het circuit heeft een rijke historie die nu een passend vervolg krijgt.

Record
Er werden immers al 31 Formule 1-races verreden in Zandvoort. Om dat aantal in perspectief te plaatsen: er zijn slechts tien circuits waar de F1 vaker te gast was. Die races zijn wel lang geleden, want ze vonden allemaal tussen 1952 en 1985 plaats. De 36 jaar die tussen de vorige en de huidige editie van de Grand Prix van Nederland zitten, zijn een wereldwijd record.

30 wereldtitels
En vrijwel alle grote namen uit de periode dat de Formule 1 in Zandvoort reed, wisten er te winnen. Twaalf verschillende wereldkampioenen, met in totaal 30 wereldtitels, kwamen één of meerdere keren als eerste over de streep in Zandvoort. De grote Jim Clark won er het vaakst – vier keer – en James Hunt en Graham Hill wonnen in Zandvoort hun eerste F1-race. De laatste racewinnaar in de Noord-Hollandse duinen is misschien nog de meest legendarische: Niki Lauda. Stirling Moss in actie bij de GP van Zandvoort in 1955 Vijfde lay-out
Dat is een naam die de grote meneren in de Formule 1 van nu maar al te graag zouden opvolgen. Dat gaan de coureurs anno 2021 wel op een behoorlijk gewijzigd circuit doen ten opzichte van hun voorgangers. De huidige lay-out is de vijfde in Zandvoort waar de Formule 1 op racet, een baan die nu gekenmerkt wordt door een nieuwe asfaltlaag, een her en der verbreed rijvlak, een verlengde pitsstraat en twee kombochten.

Ronderecord
Het was de bedoeling dat in de tweede kombocht – de laatste curve vóór start/finish die bekendstaat als de Arie Luyendyk-bocht – de achtervleugel opengeklapt zou worden, maar de FIA beoordeelde dat plan in de afgelopen dagen alsnog als ‘te riskant’. Dat laat onverlet dat de snelste raceronde dit weekend verpulverd gaat worden. Die staat nu nog op naam van Alain Prost (1.16,538), maar zal verder richting de minuut kruipen.

Xavier […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De F1-terugkeer op Zandvoort is nu al bijzonder