Het laatste formule 1 nieuws

De Formule 1 heeft Zandvoort weer omarmd: 'We gaan hier nog vaak terugkomen'

De Formule 1 heeft Zandvoort weer omarmd: ‘We gaan hier nog vaak terugkomen’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

1985: Alain Prost en Niki Lauda in Zandvoort Peter van Egmond “Oude troep” vond Bernie Ecclestone het circuit in Zandvoort, toen hij het in 1985 de rug toekeerde. De Formule 1 verdween uit de duinen en hij had er redenen genoeg voor.

“Het heeft me bakken met geld gekost en de Nederlanders vonden Formule 1 toen niet zo boeiend”, zei de oud-topman een jaar geleden.

Het circuit raakte verloederd, de infrastructuur eromheen was beroerd en er kwam te weinig publiek op de race af waardoor de commerciële mogelijkheden beperkt waren. Meteen een moderne klassieker

Het was, kortom, allemaal niet meer Formule 1-waardig. Hoe anders is dat in 2021? Zandvoort is een moderne klassieker op de kalender met direct de gedroomde winnaar. Verstappen viert zijn zege op Zandvoort Niki Lauda heeft na 36 jaar een opvolger gekregen in Max Verstappen, de raceheld die de Nederlandse autosport nieuw leven inblies.

De Formule 1 is terug in Zandvoort dankzij de Max-factor. En hoe? Stel McLaren-coureur Lando Norris de vraag of er iets is dat hem dit weekeinde niet bevallen is en zijn ogen beginnen te fonkelen. Hij lacht besmuikt en antwoordt kort maar krachtig: nee. Dan fietst hij door. ‘Het is alleen maar mooier geworden’

Sebastian Vettel, ook op de fiets: “Ik heb hier vijftien jaar geleden gereden in de Formule 3. Toen was het al geweldig. Ik was bang dat ze het circuit met de renovatie zouden verknallen, maar het is alleen maar mooier geworden. Vooral de Hugenholtzbocht is een hoogvlieger.”

Norris en Vettel fietsen het hele weekeinde op en neer tussen hospitality en motorhome. Oftewel: tussen de straat met alle tijdelijke huiskamers van de teams en de paddock, waar hun bolides staan, de monteurs sleutelen en de coureurs het circuit opdraaien. De Grand Prix van Nederland in Zandvoort ANP Normaal gesproken is dat één geheel, maar op Circuit Zandvoort is daar de ruimte niet voor. Het circuit, uitgerekend de Hugenholtzbocht, ligt in de weg. Dus zijn alle medewerkers veroordeeld tot loopjes van A naar B en terug. De gesprekken die ze onderweg voeren heten gekscherend walkie-talkies.

“Eigenlijk is het horror”, zegt Stuart Morrison, de woordvoerder […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De Formule 1 heeft Zandvoort weer omarmd: ‘We gaan hier nog vaak terugkomen’