Het laatste formule 1 nieuws

De Formule 1 maakt voor geld controversiële keuzes

De Formule 1 maakt voor geld controversiële keuzes

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De blauwgroene billboards van Aramco zijn sinds dit jaar te zien op en rond de circuits. Het Saoedische staatsoliebedrijf is voor tientallen miljoenen euro’s per jaar sponsor van de Formule 1. In de Formule 1 zijn dit jaar overal regenbogen. Ze zijn het symbool van #WeRaceAsOne, een campagne die de sport in de zomer lanceerde tegen racisme en ongelijkheid. De regenbogen staan op auto’s, op posters en op borden langs de circuits. Volgend seizoen zijn ze ook te zien bij de eerste F1-race in Saoedi-Arabië – een land dat openbare onthoofdingen organiseert, vrouwen onderdrukt en kritische journalisten vermoordt.

De uitbreiding naar Saoedi-Arabië, die vorige week bekend werd, kwam de Formule 1 op kritiek te staan. Ondanks de hooggestemde idealen uit de regenboogcampagne blijft maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de raceklasse een heikel punt. Dat er de afgelopen tijd tussen de Formule 1 en Saoedi-Arabië een warme band is ontstaan, was al zichtbaar. Langs de circuits verschenen pontificale blauwgroene billboards van staatsoliebedrijf Aramco, voor tientallen miljoenen euro’s per jaar F1-sponsor. En nu ligt er dus een meerjarig contract om te gaan racen in Saoedi-Arabië. In eerste instantie op een stratencircuit langs de Rode Zee in Jeddah, en later op een nog aan te leggen permanent parcours. F1-topman Chase Carey was bij de aankondiging enthousiast over het „potentieel om nieuwe fans te bereiken” en de „ongelofelijke en historische locatie” voor de race.

Lees ook deze column van Lotfi El Hamidi: Saoedi-Arabië is niet zo erg als we denken

Mensenrechtenorganisaties zijn minder blij. „Het ironische aan een Saoedische grand prix is dat de mensen die gevochten hebben voor het recht van vrouwen om een auto te besturen, nu zelf wegkwijnen in de gevangenis”, zei Felix Jakens van Amnesty International . Hij doelt onder anderen op Loujain al-Hathloul, een vrouwenrechtenactivist die sinds 2018 in de gevangenis zit, waar ze ook is gemarteld.

Hoewel het streng religieuze Saoedi-Arabië de afgelopen jaren wat hervormingen heeft doorgevoerd, vinden er volgens Amnesty en Human Rights Watch onverminderd grootschalige mensenrechtenschendingen plaats. Critici van het regime worden achter de tralies gezet. Feminisme, atheïsme en homoseksualiteit gelden als extremistisch gedachtegoed, waar gevangenisstraffen en zweepslagen […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De Formule 1 maakt voor geld controversiële keuzes