Het laatste formule 1 nieuws

De laatste Habsburger zit gevangen in een etalage

De laatste Habsburger zit gevangen in een etalage

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Habsburgse Rijk In Beter wordt het niet maakt Caroline de Gruyter een reis door het vroegere Habsburgse Rijk, dat veel overeenkomsten vertoont met de Europese Unie. In Wenen ontmoet ze de kleinzoon van de laatste Habsburgse keizer. De Hofburg in Wenen, tot 1918 de residentie van de Habsburgse heersers. Het is herfst 2016 als ik in Wenen voor het eerst Karl Habsburg ontmoet – de zoon van Otto Habsburg en de kleinzoon van de laatste Habsburgse keizer Karl. Als het rijk nog had bestaan, was Karl nu waarschijnlijk keizer geweest. Eind oktober geeft Karl, die in 1961 werd geboren en tegenwoordig het hoofd van de familie is, een lezing in de Stallburg – het deel van paleis Hofburg met de keizerlijke stallen voor de Lippizaner paarden. Volgens de aankondiging gaat die lezing, in een van de kantoorruimtes boven de stallen, over de Brexit en Europa. De Austro-British Society organiseert het. Ik heb geen idee wat dat voor club is. Maar ik besluit te gaan.

Het wordt een rare avond. Caroline de Gruyter : Beter wordt het niet. Een reis door de Europese Unie en het Habsburgse Rijk . De Geus, 248 blz. €22,50
Ik kom vroeg, ik wil een stoel dicht bij het podium. Om mij heen vult de zaal zich met vooral bejaarden, velen in tweed en met wandelstok. Ik herken een paar gepensioneerde diplomaten, trouwe gasten in het Weense lezingencircuit. Er zijn zeker honderdvijftig mensen in de zaal.

Habsburg wordt aangekondigd als ‘Von Habsburg’ (in Oostenrijk bestaan sinds 1919 geen adellijke titels meer, ‘von’ is sindsdien illegaal). Hij draagt een blauw jasje met gouden knopen. Eerst maakt hij een paar opmerkingen over de Brexit en hoe die Europa verzwakt. Maar na een paar minuten begint hij plotseling over de overeenkomsten en verschillen tussen het Habsburgse Rijk en de Europese Unie. Leuk, denk ik: een paar weken eerder heb ik daar een lang artikel over geschreven voor de denktank Carnegie Europe , online, in het Engels.

Karl Habsburg zegt dat deze tijd hem doet denken aan de laatste jaren van het Habsburgse Rijk. Nationalisten lijken overal steeds betere papieren te […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De laatste Habsburger zit gevangen in een etalage