Het laatste formule 1 nieuws

De Saoedi’s kopen Newcastle, de Emirati’s willen Cambridge

De Saoedi’s kopen Newcastle, de Emirati’s willen Cambridge

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Golfstaten investeren miljarden in hun imago, weet Carolien Roelants . De Saoedische aankoop van voetbalclub Newcastle is slechts één voorbeeld. De miljarden euro’s, dollars en ponden die Arabische Golfstaten ervoor over hebben om hun imago op te krikken!

Nu weer Saoedi-Arabië, dat zo’n 350 miljoen euro op tafel legt voor de noodlijdende Engelse voetbalclub Newcastle United. De Engelse Premier League zegt dat het niet écht Saoedi-Arabië is maar een particuliere investeerder, want een Engelse voetbalclub mag niet worden geleid door een vreemde staat. Maar u en ik weten dat die investeerder, het Public Investment Fund, rechtstreeks en officieel onder controle staat van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. De Saoedische sterke man en opdrachtgever voor de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Maar zo’n kans kun je niet laten lopen, denken ze bij Newcastle en bij de Premier League, die al jaren geen probleem heeft met het Emiraatse geld in Manchester City.

Newcastle kost de Saoediërs nog heel wat meer, want ze hebben hun blokkade moeten opheffen van het Qatarese sportnetwerk beIN dat onder andere de televisierechten heeft van de wedstrijden van de Premier League. Ze gaan Qatar naar verluidt 1 miljard dollar (864 miljoen euro) betalen. BeIn werd niet alleen geblokkeerd, maar vanaf Saoedische bodem zond de piraat beoutQ (ja, zouden ze dat grappig hebben gevonden?) gelijktijdig alle wedstrijden uit. BeoutQ was een wapen in het Golfse conflict met Qatar, maar dat is eerder dit jaar bijgelegd. Voor alle duidelijkheid, op Saoedische bodem betekent: met de zegen van de staat.

Het is weer zo’n typisch geval van sportswashing (ik beperk me nu tot de Golf, maar China witwast op dezelfde manier het Oeigoerse mensenrechtenschandaal met de Olympische Winterspelen).

Aan de ene kant oorlog voeren en in tamelijke openheid elke mogelijke criticus bedreigen, opsluiten of zelfs vermoorden. Maar daar houden de broodnodige investeerders en toeristen niet van. Dus aan de andere kant miljarden uitgeven aan westerse voetbalclubs, wielerploegen, golftoernooien en Formule 1 autoraces – de komende maanden achtereenvolgens in Qatar, Saoedi-Arabië en Abu Dhabi! – om positief in het nieuws te komen en de fans te verleiden.

Het zou natuurlijk goedkoper zijn geen […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De Saoedi’s kopen Newcastle, de Emirati’s willen Cambridge