Het laatste formule 1 nieuws

De schaduw boven de agrarische zonnepanelen in Frankrijk

De schaduw boven de agrarische zonnepanelen in Frankrijk

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Er zijn interessante, hoewel soms tegenstrijdige, ontwikkelingen gaande rond de ontwikkeling van zonnepanelen op het boerenland in Frankrijk, meldt het ministerie van Landbouw. Beeld: Christian Pinatel de Salvator, Zonnepanelen bij zonsondergang in Les Mées (Alpes-de-Haute-Provence, Frankrijk) In juni 2021 werd in Frankrijk de beroepsfederatie France Agrivoltaïsme opgezet. Deze nieuwe Franse vereniging brengt diverse specialisten en vertegenwoordigers uit de energie-, landbouw en agrifood sectoren, evenals academici en spelers uit financiële en verzekeringshoek bijeen voor samenwerking op het gebied van zonne-energie voor de agrarische sector. Sun’Agri, REM Tec, Kilowattsol, Altergie Développement en ook het financierings platform Râcines waren initiatiefnemers van deze federatie. Zij zetten zich gezamenlijk in voor het bevorderen van het gebruik van zonne-energie op het platteland, maar ook voor de belangenbehartiging van ondernemers die al kozen voor het installeren van zonnepanelen op hun agrarische bedrijf.

Meer inzet duurzame energiebronnen nodig
Frankrijk heeft zich tot doel gesteld om het aandeel energie uit duurzame energiebronnen flink te verhogen de komende jaren. Maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Op het gebied van de windenergie op land bijvoorbeeld heeft Frankrijk met de meerjarenprogrammeringen energie (Programmations pluriannuelles de l’énergie, PPE) de doelstelling om het geïnstalleerde vermogen voor 2028 te verdubbelen. In 2020 ging de ontwikkeling van windmolenparken echter veel langzamer dan gepland. Dat kwam niet alleen door lockdowns en coronamaatregelen, maar vooral door moeizame territoriale ontwikkeling. Het is steeds moeilijker om beschikbare terreinen te vinden, met name door toenemend protest van burgers. 65% van de ongeveer 8.000 Franse windmolens op land zijn gevestigd in slechts drie regio’s (Hauts-de-France, Grand-Est en Occitanie). Niet omdat daar zoveel meer wind is, maar omdat de windparken elders niet van de grond komen. Op bijna de helft van het Franse grondgebied is het bovendien verboden windmolens te plaatsen wegens aanwezigheid van militaire en civiele radars, aanvliegroutes, of beschermd landschap. Nieuwe Franse windmolenprojecten worden dan ook steeds kleiner qua oppervlakte en aantal windmolens.

Historische groei zonnepanelen op het Franse boerenbedrijf
Het aantal zonnepanelen op Franse boerenbedrijven groeide flink in de jaren 2009 en 2010, als gevolg van stimuleringsmaatregelen van de Franse overheid. De opkoop van zonne-energie werd destijds […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De schaduw boven de agrarische zonnepanelen in Frankrijk