Het laatste formule 1 nieuws

De terugkeer van de chronograaf

De terugkeer van de chronograaf

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Er zijn weinig merken met een historie in tool watches die zo’n iconische status hebben bereikt als Panerai. Het Zwitserse merk met Italiaanse roots staat voor ‘art in motion’ en is beroemd geworden door zijn stijlvolle duikhorloges. Het sterke midden wordt nog steeds gevormd door de historische Luminor- en Radiomir-modellen. De chronograaf ontbrak hierin, maar maakt een terugkeer in drie nieuwe Luminor Chrono’s.

De oorsprong van Panerai begint in het Florence van 1860. Giovanni Panerai opent zijn horlogemakers-winkel. Eén die dienstdoet als winkel/workshop én als horlogemakersschool. De eerste beginselen voor het Panerai zoals we het nu kennen startte begin vorige eeuw als Panerai technische instrumenten maakt voor de Italiaanse Marine. Wat uiteindelijk zorgde voor een contract voor duikhorloges in 1935.

Het resultaat was de Radiomir, een model dat nog steeds veel gelijkenissen vertoont met z’n moderne equivalent. De daaropvolgende decennia waren relatief rustig, totdat het merk in 1997 eigendom werd van de Richemont Group (toen nog Vendôme Group).

Toen ging het snel. Nieuwe modellen en heruitgaven werden geïntroduceerd en de ‘Paneristi’ (Panerai-adepten) waren geboren. Sindsdien breidt het merk meer en meer uit met een breder portfolio, eigen uurwerken en een innovatief gebruik van materialen. Maar altijd zonder hun maritieme achtergrond uit het oog te verliezen. Chrono

De chronograaf maakt dit jaar een terugkeer bij Panerai, maar is al sinds de 40’s onderdeel van Panerai’s geschiedenis. Het Mare Nostrum-project resulteerde destijds in een prototype voor de Italiaanse marine en zijn dekofficieren. Het horloge vind je nu nog steeds in het Panerai museum in Florence.

De nieuwe lichting ‘chrono’s’ wordt aangedreven door nieuwe uurwerken ontworpen in Neuchâtel. De Zwitserse manufactuur produceert hier een combinatie van Zwitserse precisie en de typische esthetiek en Italiaanse heritage waarmee Panerai zo bekend is geworden.

Het hart wordt gevormd door het nieuwe automatische chronograaf-uurwerk, de P.9200. Het uurwerk is compleet in-house en heeft een gangreserve van 42 uur. Dit betekent dat het horloge 42 uur loopt als ‘ie volledig is opgewonden en niet wordt gedragen. Een speciaal stevig Glucydur balanswiel en een Incabloc schokbeschermer zorgen ervoor dat de Luminor Chrono’s tegen een stootje kunnen. Sandwich Dial

Bij Panerai gáát […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De terugkeer van de chronograaf