Het laatste formule 1 nieuws

De Vries wijdt tegenvallende prestaties aan kwalificatieformat

De Vries wijdt tegenvallende prestaties aan kwalificatieformat

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Nyck de Vries kende een sterke start van het Formule E-seizoen met twee zeges in de eerste vijf e-Prix’ en de leidende positie in de tussenstand. Maar de zes wedstrijden daarna was het kommer en kwel. De Nederlander scoorde alleen in Mexico twee schamele puntjes en zakte af naar de tiende plaats in het kampioenschap. Deze vormdip ligt volgens De Vries grotendeels aan het kwalificatieformat.

De Nederlander vertelt met een kritische noot tegen Motorsports.com : ”Het is gewoon een gevolg van de omstandigheden waaronder het kampioenschap wordt verreden. Natuurlijk maken we fouten en zijn we verantwoordelijk voor de fouten die we maken, maar uiteindelijk is het grootste probleem het kwalificatieformat.”

De opzet van de kwalificatie is anders dan bij de Formule 1. In Q1 wordt het 24-koppige veld in vier groepen van zes verdeeld op basis van de stand in het kampioenschap. Elke groep krijgt zes minuten, waarbij de zes beste uit de stand als eerste moet opdraven. Dat is een groot nadeel, omdat er op de baan dan nog weinig grip ligt. De Vries eindigde hierdoor steeds ergens in het midden -of achterveld en is er moedeloos van. ”Het nadeel van beginnen in groep één is blijkbaar zo groot dat het gewoon lastig is om binnen de top tien te komen. Je staat achteraan op de grid en zit in al die rotzooi. Drie races al, wat kun je er aan doen?”, doelt de Vries op het lastig inhalen en pech na incidenten.

Doordat er veel wisselingen vooraan zijn, blijft het kampioenschap ongemeend spannend.
De Vries ziet dat ook, maar vindt dat het kwalificatieformat te veel invloed hierop heeft. ”Als je naar de stand in het kampioenschap kijkt, staan er bijna 12 coureurs binnen 19 punten. Je kunt zeggen dat het spannend is, maar voor mij is het kunstmatig.”

Niet alleen De Vries heeft last van deze kwalificatieformat, maar ook landgenoot Robin Frijns . Die stond ook aan de top en moest net als zijn Nederlandse conculega in groep 1 beginnen. Ook Frijns kon zich niet plaatsen voor de top tien. Echter, tijdens de wedstrijd beperkte de Virging Racing-coureur af en […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De Vries wijdt tegenvallende prestaties aan kwalificatieformat