Het laatste formule 1 nieuws

De zeven gezichten van VodafoneZiggo

De zeven gezichten van VodafoneZiggo

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

VodafoneZiggo De combinatie van Vodafone en kabelaar Ziggo lijkt na vijf jaar een succes. Maar de opmars van glasvezel en ook Netflix zetten de Nederlandse provider onder druk. Verliest Ziggo behalve de Formule 1 nu ook de greep op de meterkast? Illustratie Roland Blokhuizen Dit uitzicht is goud waard. Vanaf de 53ste verdieping van de Rotterdamse Zalmhaventoren lijkt de echte Euromast op de miniatuurversie van Madurodam. Ook het KPN-hoofdkantoor, aan de overzijde van de Maas, oogt als een nietig optrekje, constateert Leo-Geert van den Berg tevreden. Hij is verantwoordelijk voor het vaste netwerk van VodafoneZiggo, KPN’s grootste concurrent.

De Zalmhaven is een nieuwbouwproject waar Ziggo consumenten sinds deze week glasvezel aanbiedt. Dat is voor het eerst; tot voor kort zwoer de kabelmaatschappij bij de ‘ouderwetse’ coaxkabel in de meterkast. Coax biedt downloadsnelheden tot 1 gigabit per seconde. Snel genoeg voor de meeste consumenten, aldus Van den Berg. „Maar voor nieuwbouw kan het economisch aantrekkelijker zijn om in plaats van coax glasvezel aan te leggen naar elke woning.”

Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden nieuwe woningen per jaar ‘verglazen’, om te beginnen in Rotterdam, Den Haag en Arnhem. Aan die ene gigabit verandert voorlopig niets: snel genoeg is snel genoeg, vinden ze bij Ziggo.

Het fundament voor de joint venture van Vodafone (5 miljoen bellers) en kabelmaatschappij Ziggo (eigendom van Liberty Global, 3 miljoen internetklanten) werd vijf jaar geleden gelegd. Voor de moederbedrijven is het een succes: zij haalden miljarden euro’s uit de kasstroom van maandelijkse abonnementen. Maar blijven klanten ook trouw als ze volgend jaar de Formule 1-wedstrijden met Max Verstappen niet meer gratis kunnen zien? Hoe weert de kabel-tv zich tegen Netflix? En is er genoeg geld om 5G en glasvezel aan te kunnen?

NRC sprak met experts en insiders over de vele gezichten van VodafoneZiggo. 1. De ideale partner

In 2016 kondigen Vodafone en de Amerikaanse kabelmaatschappij Liberty Global aan hun Nederlandse netwerken te bundelen in één bedrijf. In de telecomsector hebben voormalige staatsbedrijven – in Nederland is dat KPN – vaak als enige provider een landelijk dekkend breedbandnetwerk én een mobiel net. VodafoneZiggo is de eerste concurrent die […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina De zeven gezichten van VodafoneZiggo