Het laatste formule 1 nieuws

Deze man staat in Bakoe al voor de 500ste keer met zijn lens bovenop het F1-circus

Deze man staat in Bakoe al voor de 500ste keer met zijn lens bovenop het F1-circus

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Peter van Egmond. © Arjan Schouten Door Arjan Schouten Hij kan het hotel eigenlijk niet betalen, maar Peter van Egmond slaapt dit jaar opnieuw in het gigantische Hilton in Bakoe. Pal naast de F1-paddock, tal van coureurs slapen er ook. In de bar en de eetzaal kunnen ze het werk van Van Egmond bewonderen. ,,Normaal is dit natuurlijk veel te duur voor me, maar ik heb de manager maar weer even gebeld. Hij wat foto’s in zijn hotel, ik voor weinig een bed. Al viel dat weinig nog steeds tegen’’, grinnikt Van Egmond, die je na ruim 35 jaar niet meer uit hoeft te leggen hoe het Formule 1-wereldje werkt. Peter van Egmond Je 500ste Grand Prix, dan moet er ook eentje de eerste zijn geweest. Weet je nog welke?
,,De laatste GP van Nederland, in 1985. Ik ben laat begonnen, pas op mijn 29ste. Was daar als hulpje van de fotograaf van Autovisie en had gelijk de openingsplaat over twee pagina’s. Als rookie stuurden ze me naar achteren, zat ik daar ergens in de bosjes. Kwamen Lauda en Prost precies daar vlak bij elkaar. Een mooie Zandvoort-foto, met duinen op de achtergrond.”

Vertelde de 29-jarige Peter die avond tegen zichzelf in de spiegel: dit wil ik nog 500 keer doen? ,,Nou, 500… Dat getal had ik niet echt in mijn hoofd. De klik is pas écht gekomen in 1989, toen de vaste fotograaf freelancer werd. In 1990 ben ik voor het eerst naar de GP van Monaco gegaan, daar wilde ik sowieso één keer in mijn leven naar toe. Inmiddels staat de teller op 32 keer Monaco. Formule 1 is voor mij écht de top in motorsport. Ik wilde eigenlijk zelf coureur worden, wat niet gelukt is. Ik denk dat dit ‘second best’ is. Zo voelt het nog steeds wel.”

Onmogelijke vraag, maar wat was in al die jaren de mooiste foto?
,,Goh… Vaak is de mooiste helemaal niet de beste. Het kan ook om de koppeling gaan tussen de foto en het nieuws, het verhaal. De best betaalde foto, die weet ik wel nog héél goed. Die […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Deze man staat in Bakoe al voor de 500ste keer met zijn lens bovenop het F1-circus