Het laatste formule 1 nieuws

Dit is het gat tussen Verstappen en Hamilton in WK in andere raceklassen

Dit is het gat tussen Verstappen en Hamilton in WK in andere raceklassen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Er zijn op het moment zeventien Grands Prix verreden in het Formule 1 -seizoen van 2021. Zoals bekend staat Max Verstappen met nog vijf GP-weekenden te gaan in het F1-wereldkampioenschap twaalf punten voor op zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton . Maar hoe de tussenstand eruit gezien als Verstappen en Hamilton in een andere raceklasse nek aan nek hadden gestreden?

We pakken vier grote racekampioenschappen uit de auto- en motorsport, namelijk: IndyCar Series, NASCAR, MotoGP en de MXGP. Laatstgenoemde klasse is degene waarin Nederlander en tevens Red Bull-coureur Jeffrey Herlings in het motorcrossen strijdt om de wereldtitel.

In deze kampioenschappen wordt een andere puntentelling aangehouden, wat ervoor zorgt dat de huidige stand van het WK verandert. Het geeft vooral een leuk inzicht in hoe de verhoudingen tussen Verstappen en Hamilton zouden zijn in andere raceklasses. Helemaal representatief is het natuurlijk niet omdat in bijvoorbeeld de IndyCar en Nascar veel meer coureurs deelnemen per Grand Prix. In de Verenigde Staten is het dus makkelijker om punten te scoren, ook al eindig je niet in de top-tien. Dat maakt dat een DNF daar eigenlijk nog rampzaliger is dan in de Formule 1. IndyCar

In de IndyCar krijg je naast reguliere punten voor je eindklassering ook een punt als je minimaal een ronde van de wedstrijd aan kop hebt gelegen. De coureur die de meeste ronden aan de leiding heeft gereden ontvangt ook nog eens twee punten. Verstappen en Hamilton hebben allebei in elf GP’s minimaal een ronde aan de leiding gereden. Verstappen heeft in elf van de zeventien GP’s (van álle coureurs op de grid) de meeste ronden op P1 vertoefd. Hamilton kreeg dat slechts twee keer voor elkaar. De 24-jarige Limburger krijgt daarvoor in totaal dus meer ‘bonuspunten’ dan zijn rivaal.

Die heeft hij nodig ook, want anders had hij volgens de puntentelling in de IndyCar achter Hamilton gestaan. Dankzij deze regeling komt Verstappen echter uit op 655 punten. Hamilton blijft steken op 645 punten, wat een verschil van slechts tien punten oplevert. In de Formule 1 is de achterstand van de Mercedes-coureur twaalf punten, dus dit maakt elkaar vrijwel niks.

Verstappen viel dit seizoen […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Dit is het gat tussen Verstappen en Hamilton in WK in andere raceklassen