Het laatste formule 1 nieuws

Dit is hoe de sprintkwalificatie in de Formule 1 in zijn werk gaat

Dit is hoe de sprintkwalificatie in de Formule 1 in zijn werk gaat

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dit weekend krijgen Formule 1-fans in Groot-Brittannië een primeur voorgeschoteld: de sprintkwalificatie. Ook de twintig Formule 1-coureurs krijgen er voor het eerst mee te maken en zien hun normale planning volledig overhoop gegooid worden. Waarom dit nieuwe format, hoe gaat deze in zijn werking en gaan we deze sprintkwalificatie vaker terugzien? Autovisie geeft antwoord. Waarom dit nieuwe format?

Deze vraag is kort te beantwoorden, want de sprintkwalificatie is in het leven geroepen als een probeersel om meer spanning te creëren. Het was de afgelopen jaren namelijk niet altijd even spannend op de zondag, terwijl dat wel iets is waar honderden miljoenen mensen wereldwijd elke keer weer naar uitkijken. Het gebeurde dan ook regelmatig dat het voorprogramma, de Formule 3 en Formule 2, meer sensatie opleverde dan het hoofdprogramma. Wat die juniorklassen gemeen hebben, is dat ze een veel kortere afstand afleggen dan de Formule 1. Zij hebben dan een hoofdrace en – sinds dit seizoen – twee sprintraces. Die zijn over heel kleine afstanden en zorgen er dus voor dat de jonge talenten zich in korte tijd moeten bewijzen. Dat zorgt voor mooie, zware gevechten op de baan.

In de hoop dat dit format ook de Formule 1 wat spannender kan maken is dus besloten om de sprintkwalificatie in te voeren. Bovendien zorgt het ervoor dat de fans langs de baan op de vrijdag al een belangrijke sessie te zien krijgen, in plaats van enkel de twee vrije trainingen. Hoe het hele weekend eruit ziet wordt hieronder behandeld.

Het zoeken naar een format om de Formule 1 wat spannender te maken heeft wel tot wat verdeeldheid geleid. Zo werd er ook overwogen om met een ‘reversed grid’ te rijden op basis van de stand in het kampioenschap. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de dominante Mercedes helemaal achteraan zou starten en zich een weg naar voren, richting de Williams en Haas, zou moeten vechten. Dat plan kon niet rekenen op genoeg steun. Wat verdient Max Verstappen als hij dit jaar kampioen wordt? Sprintkwalificatie: waarom niet een sprintrace?

De oplettende lezer heeft door dat we het de hele tijd over een sprintkwalificatie […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Dit is hoe de sprintkwalificatie in de Formule 1 in zijn werk gaat