Het laatste formule 1 nieuws

Dominante tijden vergeleken: Hamilton vs Schumacher in statistieken

Dominante tijden vergeleken: Hamilton vs Schumacher in statistieken

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Wie is de grootste Formule 1 -coureur aller tijden? Het is en blijft een onoplosbaar vraagstuk. Verschillende tijdperken zijn immers per definitie niet met elkaar te vergelijken. Zo evolueert de sport voortdurend en is de mate van tegenstand evenmin gelijk. Maar goed: als je puur naar het aantal wereldtitels kijkt, dan staan er nu twee rijders op de top van de Olympus.

Rekordmeister Michael Schumacher is geëvenaard door Lewis Hamilton . De Brit heeft daarmee iets gepresteerd dat lange tijd onhaalbaar leek. Toen Schumi tijdens de Belgische Grand Prix van 2004 zijn zevende en laatste wereldtitel pakte, dachten velen een record voor de eeuwigheid te hebben gezien. Maar geholpen door het uiterst dominante Mercedes in het hybride tijdperk is een jongen uit Stevenage geslaagd in zijn missie: de beste worden.

In ieder geval de beste van de voorbije jaren, maar hoe verhouden zijn titeljaren zich tot die van Schumacher? Daarvoor worden per titeljaar de voornaamste statistieken met elkaar vergeleken. Omdat verschillende tijdperken in absolute zin onmogelijk te vergelijken zijn, kunnen die statistieken alleen relatief (in percentages ten opzichte van het geheel dus) inzicht bieden. Kortom: wie was in zijn eigen gloriejaren het meest dominant? Michael Schumacher – Benetton – seizoen 1994

We beginnen met de eerste wereldtitel van Michael Schumacher, in 1994. Drie jaar nadat hij zijn F1-debuut had gemaakt bij Jordan en middels een handigheidje aan dat team was ontsnapt. Schumi wist dat hij bij een betere brigade moest zitten om zijn talent te kunnen etaleren en kwam uit bij de formatie van Flavio Briatore en Tom Walkinshaw. In 1994 maakte de F1-wereld zich op voor een prachtige strijd tussen Schumacher en Ayrton Senna. Het mocht echter niet zo zijn, het noodlot sloeg toe tijdens het gitzwarte F1-weekend te Imola. Schumacher ‘won’ (voor zover er een winnaar was) uiteindelijk wel op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari en wist met zeges in Monaco, Montreal en Magny-Cours zelfs vijf van de eerste zes Grands Prix te winnen.

Met een straatlengte voorsprong leek hij linea recta op weg naar zijn eerste wereldtitel, al kwam de klad er nadien in. Zo werd hij op […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Dominante tijden vergeleken: Hamilton vs Schumacher in statistieken