Het laatste formule 1 nieuws

Doornbos: "Bijna gênant te noemen wat er bij Red Bull is gebeurd"

Doornbos: “Bijna gênant te noemen wat er bij Red Bull is gebeurd”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

In het Ziggo Sport Formule 1-café wordt uitvoerig de Grand Prix van Turkije besproken. Op het eerste oog was het een zwaar tegenvallende race van de kant van Max Verstappen , maar na de race werd duidelijk dat hem niet alles aan te rekenen viel.

De spin met Sergio Perez was en bleef onhandig, maar de fout die Red Bull daarna in de pitstraat maakte – het team blunderde met de afstelling van de voorvleugel van de Nederlander – is volgens analist Robert Doornbos nagenoeg een blamage te noemen.

“Het is bijna gênant te noemen wat er daar in de pitstraat is gebeurd”, blikt de voormalig coureur terug op de blunder van Red Bull in Istanbul. “Na de kwalificatie is de afstelling van de voorvleugel een van de weinige dingen die je mag aanpassen in aanloop naar of tijdens de race.”

Het was niet zomaar een foutje, het was een fout die grote impact had op de race van de Red Bull-coureur, meent Doornbos. “Zeven graden verschil! Voor de mensen thuis: dat is met het blote oog bijna niet te zien, maar voor een coureur is het gigagroot. In de kwalificatie verander je het met een kwart, halve of misschien volle graad”, zo legt hij uit.

En Max had het volgens Doornbos niet door dat zijn onderstuur werd veroorzaakt door die scheef afgestelde voorvleugel. “Als rijder heb je dat niet in de gaten. Hij had wel tools, wat knopjes op zijn stuur, waarmee hij zijn differentieel aan kon passen. Daardoor creëerde hij heel veel overstuur in zijn auto. Je improviseert in dat soort situaties. Hij maakte het beste van een slechte situatie”, oordelen hij en de andere tafelgast Tim Coronel.

Kort na afloop oordeelde de voormalig Red Bull-coureur nog dat het een van Max’ slechtste races ooit was , waarna Verstappen daags na de race terug beet en zei ‘dat het geen kenners waren’ die dat claimden. Doornbos nuanceert nu zijn uitspraak van afgelopen zondagmiddag.

“Ik had hem dit seizoen nog niet op een fout kunnen betrappen, dus daarom noemde ik dit zijn slechtste race. Als je de spin zag achter Perez, met 280 kilometer […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Doornbos: “Bijna gênant te noemen wat er bij Red Bull is gebeurd”