Het laatste formule 1 nieuws

Doornbos over racen na een horrorcrash: ‘Als angst erin sluipt, is het tijd voor een ander spelletje’

Doornbos over racen na een horrorcrash: ‘Als angst erin sluipt, is het tijd voor een ander spelletje’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Romain Grosjean wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. © AFP Door Rik Spekenbrink

De tweede race in Bahrein komt te vroeg voor Romain Grosjean. Hij hoeft vrijdag niet in zijn auto te stappen om langs de plek te rijden waar het gisteren zo mis ging. De racewereld hield de adem in bij de zware crash van Grosjean, maar de Fransman kwam er goed vanaf. De behandeling van de brandwonden op de achterkant van zijn handen verloopt naar wens, meldt zijn team vandaag. Grosjean wordt in principe dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen. Pietro Fittipaldi vervangt hem komend weekeinde.

De kans bestaat dat Grosjean zijn laatste race in de Formule 1 heeft gereden, want hij verlaat het team van Haas en heeft geen zitje voor 2021. Maar de vraag die blijft: hoe stap je ooit weer in een racewagen, als je zo’n zware crash hebt meegemaakt? Veel coureurs vinden het moeilijk om zo’n vraag vanuit de media te begrijpen. Opgeven is toch geen optie? Angst, dat woord kennen ze simpelweg niet.

Robert Doornbos zag in zijn racecarrière, zeker in de IndyCar, enorme klappers voor zijn ogen gebeuren. Zelf kwam hij in Indianapolis ook op volle snelheid in botsing met de betonnen muur. ,,En een paar dagen later stap je weer in de auto. Het gevoel van angst ken je niet. En als dat er wel insluipt, is het tijd voor een ander spelletje. Als Romain vannacht nachtmerries heeft gehad over het weer kunnen zien van zijn vrouw en kinderen, is het tijd om te stoppen.”

Het klinkt als stoeremannenpraat, maar dat is het volgens Doornbos niet. ,,Als je het niet aankan, zit je echt op de verkeerde plek. Coureurs zijn een bepaald soort mens en met een apart DNA. Je weet wel dat autosport gevaarlijk is. Die angst zit heus ergens in je hoofd geparkeerd. En bij zo’n crash als gisteren komt die even naar buiten bij iedereen. Maar dat verwerk je snel. Je hebt vertrouwen in het materiaal en je team.” Robert Doornbos. © Marco De Swart Doornbos neemt Robert Wickens als voorbeeld. De IndyCar-coureur beleefde in 2018 een megacrash op het circuit […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Doornbos over racen na een horrorcrash: ‘Als angst erin sluipt, is het tijd voor een ander spelletje’