Het laatste formule 1 nieuws

Eindrapport Williams: Eindelijk perspectief voor de iconische renstal?

Eindrapport Williams: Eindelijk perspectief voor de iconische renstal?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Zoals ieder jaar delen de Formule 1-journalisten van Motorsport.com Nederland rapportcijfers uit aan de teams en coureurs. Vandaag beoordelen we de prestaties van de nummer tien uit het F1-constructeurskampioenschap: Williams.

Bekijken we de eindstand van het Formule 1-wereldkampioenschap voor constructeurs , dan valt er eigenlijk maar één conclusie te trekken: Williams heeft weer een dramatisch jaar achter de rug. De ooit zo toonaangevende renstal eindigde 2020 op de tiende plaats, met welgeteld nul punten. En dat in een jaar met bizarre races waarin middenmoters als Racing Point en AlphaTauri races konden winnen. Een historisch dieptepunt. Voor het eerst sinds de fulltime entree in 1978 bleef het team namelijk puntloos. Dat was in ’77 ook zo, maar toen werkten ze nog geen volwaardig seizoen af.

Eerlijk is eerlijk: puntenfinishes zaten er ook maar zelden in. En was er eens een unieke kans op een mooi resultaat, dan gooiden een slechte strategie of persoonlijke fouten van de coureurs (spinnen achter de safety car!) roet in het eten. De spaarzame kansen waren vooral te danken aan toptalent George Russell , die zich tijdens zijn eenmalige optreden bij Mercedes behoorlijk in de kijker reed. Van zijn debuterende teamgenoot Nicholas Latifi mochten we bij voorbaat al weinig verwachten. De Canadees was in de juniorklassen geen hoogvlieger en zal dat ook in de Formule 1 niet zijn. De financiële armslag van zijn pa is echter zeer welkom voor het geplaagde Williams.

Nee, de resultaten moeten van Russell komen. De jonge Brit heeft voor het tweede jaar op rij alle kwalificatieduels bij Williams gewonnen van zijn teammakker: een indrukwekkende prestatie, ook al was de tegenstand niet al te groot. De gemiddelde voorsprong over het hele seizoen op zaterdagmiddag was ruim een halve seconde. Bij zijn optreden in de dominante Mercedes van Lewis Hamilton liet hij ook aan het grote publiek zien uit het juiste racehout te zijn gesneden. Toch waren er nog wat schoonheidsfoutjes te ontdekken. Crashen achter de safety car in de jacht op punten was slordig, maar ook daar zal hij van leren.

Het belangrijkste nieuws rondom het afgezakte team kwam begin september, toen de familie Williams bekendmaakte […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Eindrapport Williams: Eindelijk perspectief voor de iconische renstal?