Het laatste formule 1 nieuws

Elbers vertrekt op een voor KLM onzeker moment

Elbers vertrekt op een voor KLM onzeker moment

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

KLM-president-directeur Pieter Elbers heeft zich verzoend met zijn vertrek na twee termijnen. „Na acht jaar draag ik het stokje vol vertrouwen over”, verklaarde hij. ‘Pieter Elbers moet door bij KLM.” Nog geen drie uur na de bekendmaking van donderdagavond dat president-directeur Elbers volgend jaar opstapt, begon een ex-medewerker van de luchtvaartmaatschappij al een digitale petitie .

Vrijdagmiddag hadden inmiddels vierduizend mensen de oproep ondertekend om Pieter Elbers (51) te behouden voor KLM. Niemand anders zou de Nederlandse belangen binnen Air France-KLM beter kunnen borgen, aldus de initiatiefnemer van de peiling.

De actie lijkt op een petitie van drie jaar geleden. Destijds tekenden 25.000 mensen een steunbetuiging aan Elbers. De topman, aangetreden in 2014, wilde graag blijven maar dreigde te worden gewipt door de holdingdirectie. De ruzie legde een diepgeworteld conflict bloot tussen enerzijds KLM en anderzijds holding Air France-KLM en zuster Air France. De centrale vraag: wat is de beste formule voor een succesvol vliegbedrijf, zoveel mogelijk integratie of twee relatief los opererende dochters in Parijs en op Schiphol? Uiteindelijk ging de holding overstag en werd Elbers voor nog eens vier jaar benoemd.

De nieuwe petitie heeft weinig kans van slagen. In 2019 ging Elbers nog enthousiast op voor een tweede termijn. Zijn kostenbesparingen – onder het motto ‘Veranderen, meedoen, winnen’ – wierpen hun vruchten af. Sinds 2016 haalde KLM een hogere brutowinst dan (het grotere) Air France. Ook wilde Elbers graag het honderdjarig bestaan van KLM vieren in de functie van hoogste baas in Nederland.

Maar nu is de situatie behoorlijk anders. Ten eerste lijkt Elbers zich te hebben verzoend met een vertrek per 1 mei 2023. Hij heeft „in goed overleg” met de commissarissen van KLM besloten af te zien van een derde termijn. „Na acht jaar draag ik het stokje vol vertrouwen over”, zei hij in een verklaring van KLM. Franse nieuwsmedia spreken van een overstap naar het Amerikaanse Delta Air Lines, aandeelhouder van Air France-KLM. Opgelucht

In een verklaring van de holding lijkt de Canadese topman Ben Smith vooral opgelucht dat er dit keer geen gedoe is. „Ik ben dankbaar voor de sfeer waarin dit proces heeft plaatsgevonden”, aldus […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Elbers vertrekt op een voor KLM onzeker moment