Het laatste formule 1 nieuws

Exclusief: De Vries gek én kritisch op Formule E: "Dat heeft deze klasse niet nodig"

Exclusief: De Vries gek én kritisch op Formule E: “Dat heeft deze klasse niet nodig”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Twee tweede plaatsen was de oogst van Nyck de Vries de de dubbele afspraak van de Formule E in Londen afgelopen weekend: “Had je me dat vóór het weekend voorgehouden, dan had ik daar voor getekend”, aldus De Fries in gesprek met RacingNews365 . Op zaterdag reed hij een dijk van een inhaalrace, op zondag had hij naar eigen zeggen eigenlijk moeten winnen. Ongelukkig getimede attack modes en Lucas di Grassi die zich met een merkwaardige actie aan kop van het veld meldde gooiden roet in het eten.

Met nog twee races te gaan op het Berlijnse Tempelhof vliegveld voert Nyck de Vries het WK in de Formule E aan. Hij wordt op de voet gevolg door Robin Frijns (zie stand hieronder), maar daar houdt het voor wat betreft de titelkandidaten niet op. Puur mathematisch gezien maken nog vijftien coureurs kans op de wereldtitel.

Spannend? Op papier wel, maar volgens De Vries toont het aan dat bepaalde dingen voor wat betreft het weekendformat in de Formule E beter kunnen: “Het maakt dat het toch een beetje overkomt als een loterij. Als je bijvoorbeeld drie teams hebt die strijden om de wereldtitel, dan is dat evengoed spannend, maar alsnog wel makkelijker te volgen”, zo laat de Mercedes -coureur weten. “Sommige dingen moeten veranderen.”

Met name de kwalificatie-opzet in de volledig elektrische formuleklasse is hem een doorn in het oog. Die wordt afgewerkt in vier groepen van zes coureurs, waarbij de de snelste rijders uit het kampioenschap uitkomen in groep 1. Doorgaans is de regel op het soort stratencircuits waar de Formule E racet dat hoe meer er gereden wordt, hoe meer grip er ligt, hoe groter de kans op een goede kwalificatie.

Het maakt dat niet altijd, of bijna nooit, de beste coureurs helemaal vooraan staan, waardoor de overwinning ook niet altijd naar de beste coureurs gaan. “Dat terwijl de Formule E dit niet nodig heeft, want de klasse is van zichzelf al spannend en mooi genoeg met voldoende actie”, zo benadrukt De Vries, die sowieso voor het overgrote merendeel liefhebber is van de klasse die in zijn ogen snel groeit.

De kwalificatie-opzet maakt dat […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Exclusief: De Vries gek én kritisch op Formule E: “Dat heeft deze klasse niet nodig”