Het laatste formule 1 nieuws

Exclusief: Rinus VeeKay blikt terug op zeer geslaagd IndyCar-debuut

Exclusief: Rinus VeeKay blikt terug op zeer geslaagd IndyCar-debuut

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Exclusief: Rinus VeeKay blikt terug op zeer geslaagd IndyCar-debuut Het is nog maar kort geleden dat de nieuwe Nederlandse autosportheld Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout samen met zijn concurrenten het seizoen-2020 afsloot. In een exclusief gesprek met GPToday.net blikt VeeKay terug op zijn eerste jaar op het hoogste niveau.

Na het winnen van de Indy Pro 2000-titel van 2018 en het scoren van tweede plaatsen in de USF2000 (2017) en de Indy Lights (2019) kreeg VeeKay na twee indrukwekkende testsessies met dank aan Ed Carpenter Racing de kans om zijn debuut in de IndyCar Series te maken, de Formule 1 van de Verenigde Staten.

Het debuutseizoen bleek een zeer succesvolle – VeeKay scoorde een poleposition, reed zijn ECR-bolide naar een knappe derde plek en kwalificeerde zich als vierde voor de legendarische Indianapolis 500. Dat laatste was zeer bijzonder: nog nooit in de 104-edities tellende geschiedenis van de beruchte wedstrijd wist een tiener (VeeKay was op dat moment nog negentien jaar oud) zich bij de beste vier te plaatsen.

VeeKay is trots op zijn resultaten. “Mijn kwalificatieoptreden voor de ‘500’ was een prachtig hoogtepunt. Miljoenen mensen kijken er naar”, refereert de jonge Nederlander aan de wereldwijde status van het evenement. “Er komt een hoop extra druk bij kijken.”

Waar het seizoen eindigde met een titel, daar begon het niet eenvoudig. Tijdens zijn debuutweekend op de Texas Motor Speedway maakte de jongeling twee fouten. “Dat was mentaal een harde klap”, blikt VeeKay terug. “Je gevoel terugvinden is belangrijk, om je gedachten op orde te krijgen.” De in Hoofddorp geboren coureur slaagde met vlag en wimpel: hij reed in het tweede raceweekend naar een vijfde stek en leek een week later zelfs op weg naar het podium. Op de short oval van Iowa werd hij echter getorpedeerd door Colton Herta.

“Waar de uitvalbeurt op Texas pijn deed, daar voelde ik me minder slecht na de nulscore op Iowa. Natuurlijk, een podium glipte door mijn vingers, maar ik wist dat ik een megarace had gereden en uitviel buiten mijn eigen schuld. De druk was wel een beetje van mijn schouders gevallen na het goede resultaat in de tweede […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Exclusief: Rinus VeeKay blikt terug op zeer geslaagd IndyCar-debuut