Het laatste formule 1 nieuws

Expert schetst ideale formule: “Twee dagen thuiswerk, drie dagen op kantoor”

Expert schetst ideale formule: “Twee dagen thuiswerk, drie dagen op kantoor”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

© Shutterstock Vanaf vandaag mogen thuiswerkers weer één dag per week naar kantoor. Een hele aanpassing voor wie al maandenlang van thuis uit werkt. Er wordt nu nagedacht over arbeidsrichtlijnen voor ná de coronacrisis. “Twee dagen per week thuis en drie op de werkvloer is ideaal”, vindt expert Hendrik Delagrange die advies geeft.

Maandag zullen arbeidsexperten hun bevindingen over telewerken delen met werkgevers- en werknemersorganisaties. Onder hen, Hendrik Delagrange van de Stichting Innovatie & Arbeid. Zijn visie is helder. “Het hangt van het werk af, maar als algemeen uitgangspunt is het ideale evenwicht: twee dagen thuiswerk en drie dagen op kantoor”, zegt Delagrange.

De expert ziet heel wat voordelen in samen met collega’s werken op kantoor en voor hem kan dat natuurlijk ook méér dan drie dagen zijn, maar hij heeft tegelijkertijd oor naar de wens van vele werknemers om meer thuis te werken. “Er is een duidelijke vraag naar meer thuiswerk, zeker bij pendelaars die veel afstand moeten afleggen, om zo de werk-privébalans te verbeteren”, legt Delagrange uit. “Door de coronacrisis hebben vele personeelsleden die vroeger niet mochten telewerken, daar nu toch van geproefd en zijn ze het inmiddels gewoon geworden. Werkgevers hebben vastgesteld dat dit ook kán. Vroeger was de voornaamste rem op thuiswerk het vertrouwen dat de werknemer wel degelijk zou werken, maar die tijd ligt al even achter ons”, aldus Delagrange.

Hij pleit er wel voor – op basis van wetenschappelijk onderzoek – om nog altijd meer dagen op kantoor te werken dan thuis. Dat heeft het wiskundige voordeel dat collega’s elkaar dan sowieso zullen ontmoeten. “We zien dat bedrijven door de coronacrisis nu informele ontmoetingen gaan organiseren, terwijl er ruimte is op het werk om dat spontaan te laten gebeuren.” De interactie van collega’s blijft belangrijk, zegt de expert, maar als het thuiswerk beperkt blijft, kunnen de twee perfect samengaan. Er is nog zoveel om te lezen en te kijken op HLN.be. Onze beste journalistiek, exclusieve verhalen en een archief vol advies van experten kan je al lezen voor € 5,95 per 4 weken. Activeer je toegang vandaag

Lees het hele artikel op de volgende pagina Expert schetst ideale formule: “Twee dagen thuiswerk, drie dagen op kantoor”