Het laatste formule 1 nieuws

Extra WK-punten voor eerste zes coureurs tijdens de F1-sprintraces

Extra WK-punten voor eerste zes coureurs tijdens de F1-sprintraces

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

© Getty Images/Red Bull Contentpool Sprintraces worden al sinds 2015 genoemd. Maar uiteindelijk werd er niets met het idee gedaan. Ook vorig jaar gingen er stemmen op om het seizoen aan te vullen met sprintraces, korte races van ongeveer een derde van de afstand van de hoofdrace. Nadat de term reverse grid aan het idee werd toegevoegd, bleek Mercedes daar niets voor te voelen en raakte de discussie snel in de vergetelheid.

Maar in 2021 is de kans van de komst van sprintraces groter dan ooit, zonder reverse grid wel te verstaan. Dat idee is namelijk helemaal van tafel. Dat liet de nieuwe Formule 1 -baas Stefano Domenicalo kortgeleden weten.

Morgen (donderdag, 11 februari) wordt er op hoog niveau beslist of er op drie locaties sprintraces worden gehouden. De landen die genoemd worden zijn Italië (Monza), Canada (Circuit Gilles Villeneuve) en Brazilië (Interlagos). Door de mogelijke komst van de sprintraces, worden de kwalificaties voor die betreffende GP’s verplaats naar de vrijdag.

Om een idee te krijgen van hoe het GP-weekend met sprintrace eruit ziet moet volgens Auto Motor und Sport gedacht worden aan het volgende: Op vrijdag een enkele vrije training van 60 minuten, gevolgd door een kwalificatie (zoals we die nu op zaterdag kennen) van 60 minuten, en twee uur na het eind van de vrije training. Tijdens de kwalificatie wordt de startopstelling voor sprintrace bepaald.

Zaterdagmiddag een sprintrace, met een lengte ongeveer 100 kilometer (een derde van een normale Grand Prix), en de uitslag hiervan bepaalt de startopstelling voor de hoofdrace die op zondag wordt verreden. De coureurs die in de top zes van de sprintrace eindigen krijgen hiervoor WK-punten toegekend. En dat heeft veel weg van het oude puntensysteem uit de jaren 90. Het aantal punten: 9-6-4-3-2-1, waarbij 9 punten naar de winnaar gaan en 1 punt voor de nummer zes, et cetera.

De hoofdrace, over de volle lengte van ongeveer 300 kilometer en een beetje, wordt zoals we gewend zijn op zondag gehouden en die blijft dus ongewijzigd. Door de sprintraces hoopt de Formule 1 het weekend spannender en dus aantrekkelijker voor het publiek te maken.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Extra WK-punten voor eerste zes coureurs tijdens de F1-sprintraces