Het laatste formule 1 nieuws

Extreme E uitgelegd: De opzet, coureurs, kalender en meer

Extreme E uitgelegd: De opzet, coureurs, kalender en meer

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Heel kort door de bocht is de Extreme E eigenlijk een kruising tussen de rally-raid, Formule E en rallycross, terwijl het kampioenschap zich ook nog eens inzet voor meer gelijkheid en een betere planeet. Het klinkt als een win-winsituatie waar veel grote namen dan ook al snel enthousiast van werden. Aan het allereerste seizoen van de nieuwe klasse verlenen namelijk meerdere wereldkampioenen uit diverse disciplines hun medewerking, zoals F1-kampioenen Lewis Hamilton , Nico Rosberg , Jenson Button , Sebastien Loeb en Carlos Sainz .

De Extreme E werd in 2018 bedacht door tweevoudig Champ Car-kampioen Gil de Ferran en Alejandro Agag, de Spanjaard die ook al aan de wieg stond van de Formule E. Met de steun van de FIA werd een nieuw kampioenschap bedacht waarmee geracet zal worden met elektrische SUV’s. Elk team krijgt de beschikking over één auto en deze zal bestuurd moeten worden door zowel een mannelijke, als een vrouwelijke coureur. Dit gebeurt op de meest afgelegen plekken ter wereld op plekken die getroffen zijn door klimaatverandering, om daarmee aandacht te vragen voor het milieu. Chip Ganassi Racing, Andretti United ExtremeE Hoe werkt de Extreme E?

Voor het allereerste seizoen van de Extreme E hebben zich negen teams aangemeld. Elk team zal gaan racen met een ODYSSEY 21: een elektrische SUV die onderhuids voor alle teams hetzelfde zal zijn. In tegenstelling tot de Formule E zullen de coureurs in de Extreme E zich geen zorgen hoeven te maken over hun accu: deze levert ruim voldoende energie voor de korte sprintraces die deel uitmaken van een ‘’X-Prix’.

In het inaugurele Extreme E-seizoen staan er vijf raceweekenden op het programma. Tijdens deze weekenden worden er verspreid over twee dagen meerdere races verreden in een format dat nog het meeste doet denken aan rallycross. Het raceweekend begint op zaterdag met meerdere kwalificatieraces, waarin de teams het onderling tegen elkaar gaan opnemen op het parcours en alleen de sterksten doorstromen naar de halve finales op zondag. Daarin wordt er opnieuw tegen elkaar geracet voor een plekje in de grote finale, waarin de grote winnaar van de X-Prix bepaald zal worden.

Elke heat zal […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Extreme E uitgelegd: De opzet, coureurs, kalender en meer