Het laatste formule 1 nieuws

F1-baas haalt schouders op: "Kopieergedrag normaal in de Formule 1"

F1-baas haalt schouders op: “Kopieergedrag normaal in de Formule 1”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ross Brawn spreekt in zijn jongste column op Formula1.com onomwonden zijn waardering uit voor de prestaties van Racing Point . “Er zijn altijd teams geweest die boven zichzelf uitstaken en Racing Point is het jongste team dat die prestatie levert. Maar als je ineens vooraan staat bij de grote jongens, dan wordt er op je gelet en elk foutje afgestraft. Ze hebben nu de krantenkoppen gehaald, doordat Renault de legaliteit van hun auto in twijfel trekt.”

Brawn valt daardoor niet van zijn spreekwoordelijke stoel. “Mijn mening is dat kopiëren in de Formule 1 standaard is. Elk team heeft, in normale tijden, fotografen in de pitstraat rondlopen die duizenden foto’s van elke auto nemen voor analyse, met het oog op het kopiëren van de beste ideeën. We gaven onze fotografen een boodschappenlijstje!”

Brawn meent dat de FIA met ‘de zaak-Racing Point’ voor een pittige opgave staat. “Racing Point heeft het kopiëren naar een niveau hoger getild en grondiger werk geleverd. Maar er is geen enkel team in deze paddock dat niet iets van een ander heeft gekopieerd. Ik zou elke technisch-directeur in de paddock willen vragen hun hand op te steken als ze niet iemand anders hebben gekopieerd. Je zult geen handen zien. Ik heb ook anderen gekopieerd.”

Teams moeten dit jaar hun remleidingen (brake ducts) zelf ontwerpen, schrijft Brawn, maar Racing Point had nog wel kennis van de Mercedes -remleidingen van de W10 van 2019. “Racing Point zal die kennis niet zijn vergeten. En je kunt niet van ze verwachten dat ze hun geheugenschijven wissen. Het is een lastige kwestie die de FIA-experts nu moeten oplossen.”

Renault diende na afloop van de Grand Prix van Hongarije een tweede protest in tegen de RP20, nadat vorig weekend na afloop van de race in Spielberg ook al een bezwaar was aangetekend tegen de auto die te boek staat als ‘roze Mercedes’ Renault meent dat de Racing Point een directe kopie is van de Mercedes W10 van 2019. De renstal zou met de brake ducts (remleidingen) de grenzen van het toelaatbare hebben overschreden, omdat die van Mercedes afkomstig zouden zijn.

.

Lees het hele artikel op de volgende pagina F1-baas haalt schouders op: “Kopieergedrag normaal in de Formule 1”